Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Dereköy yaylasındaki çobanlar kömür madeni istemiyor

0
Fotoğraflar: A Platformu

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu), Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki Dereköy Yaylası’nda açılmak istenen kömür madeniyle ilgili yazılı bir açıklama paylaştı.

Turkuaz Madencilik tarafından açılmak istenen kömür madeni 19 bin 700 hektarlık arazide yer alıyor. Ancak bölgedeki çok sayıdaki aile kendilerine bu arazide yaptıkları çobanlık ile geçim kaynağı sağlıyor. Ayrıca yayladaki bir dönümden elde edilen yaklaşık 1250 kilogram saman hayvanların yem ihtiyacını karşılıyor.

A platformu yaptığı açıklamada Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden madencilik faaliyetinin engellenmesi için bölgenin özel nitelikleriyle ilgili gerekli çalışmaları yapması, durumu bakanlığa iletmesi ve madencilik faaliyetinin bu bölgede yapılamayacağını bildirmesi çağrısında bulundu.

Koç: Otlatacak yer kalmayacak

Platformun açıklamasında geçimini bölgede çobanlık yaparak sağlayan kişilerin görüşleri de aktarıldı. 26 ailenin toplam altı bin koyunu olduğu Dereköy’den çoban Ramazan Koç, “52 yaşıma kadar 3 dönüm tarla aldım ve kayısı bahçesi yaptım.  Şimdi kömür madeni geldi, aynı zamanda 400 küçükbaş hayvanım var, ona da otlayacak yer kalmayacak” dedi.

Kuzu: Bütün ailem zarar görecek

İki oğluyla birlikte çobanlık yapan Dereköylü Hafize Kuzu ise akrabalarının çoğunun geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirterek  “Kız kardeşim de çoban, o da Küçükköy merasında, amcamın oğlu da çoban. Kömür madeni açılırsa hepimiz çok etkileneceğiz, bütün ailem zarar görecek. Biz kömür madeni istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Küçükköylü aileler: Geçimimizi buradan sağlıyoruz

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Küçükköy meralarında ise 40 çoban aile ve bu ailelerin 26 bin küçükbaş hayvanı var. Küçükköy merasında sürüsünün başında konuşan çoban Özal Büyüksaka “Hayvanlara, ota zarar verecek kömür madenini istemeyiz. Biz 7 kişilik aile olarak 600 küçükbaş hayvanımızla buradaki meralardan geçim sağlıyoruz. Martta yayladaki meralara çıkıyor, kasım aralık gibi köye iniyoruz” diyor.

Sülekler’de beş bin koyun ve keçi

Dereköy Yaylası’na sınır olan Sülekler Yaylası’ndaki meralarda Süleklerli çoban ailelerin toplamda beş bin koyun ve keçisi var.

Dereköylü Eyüp Özdemir bölgede büyükbaş hayvancılık da yapıldığını, Dereköy’de 400, Sülekler’de ise toplam 360 adet büyükbaş hayvan olduğunu, Dereköy’de büyükbaş hayvancılıktan günlük 2 ton süt üretildiğini söylüyor.

Gündüz: Çoban ailelerin geçim kaynakları korunmalı

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz ise “Yüzlerce yıldır yaşam alanlarında geleneksel olarak hayvancılık yapan ailelerin, kömür madeni nedeniyle zarar görmesi doğru değildir” ifadelerini kullandı. Gündüz konuşmasının devamında şunları söyledi:

Burada yapılacak kömür madenciliği, yakın çevresindeki meralara zarar verecektir. Madencilikten çıkan toz toprağı kirletecek, hayvanlar tozlu otları yedikçe hastalanacaktır. Kirli sular hem yer altı sularına, hem derelere karışacak, oradan baraja, barajdan meyve bahçelerine, oradan da halka ulaşacak bir kirlilik silsilesi yaşanacaktır.

Madenciliğin yapılması halinde hayvancılık büyük bir sekteye uğrayacak, hayvancılık yapan aileler ekonomik kayba uğrayacak, hayvancılığı adeta bitirecektir. Dört yanında küçükbaş hayvancılık yapılan alanın tam ortasında madencilik yapılamaz, yapılırsa bölge çiftçiliği ve hayvancılığı biter, tükenir. Bunun vebali çok büyük olur.

Tarımı ve suyu da etkiliyor

Dereköy’de en önemli geçim kaynağı tarım. Köydeki üretim miktarları ise kayısı 7 bin ton, vişne 1000 ton, şeftali 5 bin ton, erik ise 4 bin ton olarak gerçekleşiyor.

Kömür madeni açılmak istenen yerin 300 dönümünde sulu tarım yapılırken, geri kalan tarım alanlarında buğday ve nohut yetiştiriliyor. Yayla Mevkii’nde ayrıca meyve bahçeleri var.

Rakımı 1500 olan Dereköy Yaylası’nın kuzeyindeki Sülekler Yaylası’nda 4 bin, doğusundaki Varsak Yaylasında 2472, batısındaki Yağca Yaylasında ise 1500 dönüm tarım arazisi bulunuyor.

Su varlığı tehlikede

Yöre halkının içme suyunu sağladığı Dereköy Dağı kömür madeni açılmak istenen yere sadece iki kilometre uzaklıkta. Bütün Korkuteli’nin ana su varlığı olan Korkuteli Çayı‘nı ve bölgede kurulu Korkuteli Barajı’nı besleyen Menevşelik su varlıkları da açılmak istenen madenin tehdidi altında.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.