Depremin bilançosu ağır: 10 ilde 284 ölü, iki bin 323 yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay depremin en yoğun hasar oluşturduğu 10 ilde an itibarıyla 284 kişinin hayatını kaybettiğini, iki bin 323 kişinin yaralandığını ve bin 710 binanın yıkıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Urfa, Kilis, Adana ve Malatya illerinde toplamda 284 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Oktay, an itibarıyla yaralı sayısının 2 bin 323 olduğunu ve yıkıldığı tespit edilen bina sayısının 1710’a yükseldiğini belirtti.

Açıklamaya göre ölü sayısı, Kahramanmaraş’ta 70, Gaziantep’te 80, Hatay’da dört, Osmaniye’de 20, Adıyaman’da 13, Diyarbakır’da 14, Şanlıurfa’da 18, Kilis’te sekiz, Adana’da 10 ve Malatya’da 47 olmak üzere toplamda 284’e yükseldi.

An itibarıyla Kahramanmaraş’ta 200, Gaziantep’te 600, Hatay’da yedi, Osmaniye’de 200, Adıyaman’da 22, Diyarbakır’da 226, Şanlıurfa’da 200, Kilis’te 200, Adana’da 118 ve Malatya’da 550 olmak üzere iki bin 323 yaralı olduğu belirtildi.

Bunun yanı sıra Kahramanmaraş’ta 300, Gaziantep’te 581, Hatay’da 200, Osmaniye’de 83, Adıyaman’da 100, Diyarbakır’da 20, Şanlıurfa’da 60, Kilis’te 50, Adana’da 16 ve Malatya’da 300 olmak üzere toplamda bin 710 binanın yıkıldığı açıklandı.

Oktay, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Nurdağı, Gölbaşı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğalgaz akışının durdurulduğunu açıklayarak, “Bu 10 ilimizde bir hafta tüm okullarımız tatil ama sonrasıyla alakalı bakanımızla hasarı değerlendirip ilan edeceğiz” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, da ülkedeki tüm spor faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklayarak, “Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Hastaneler ve havalimanı zarar gördü

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bir devlet hastanesi yıkılırken, Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesindeki bir hastanede hasar olması nedeniyle hastalar taburcu edildi.

Hatay Havalimanı oluşan hasar nedeniyle uçuş trafiğine kapatıldı.

Kahramanmaraş ve Gaziantep’te yer alan hava limanları ise yardım çalışmalarının hızlı yürütülebilmesi adına sivil uçuşa kapatıldı, yardımlara yönelik uçuşlar için faaliyetler devam ediyor.

Yalnızca iki köy okulu zarar görürken, söz konusu illerdeki diğer okullarda hasar meydana gelmedi.

Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer bölgelerden toplam iki bin 588 kişilik bir ekip bölgeye sevk edildi, bunların 917’si bölgeye ulaşarak faaliyete başladı.

Jandarmadan ekiplerinden 280, polis güçlerinden 117 ve TSK Doğal Afet Taburu’ndan 200 kişilik ekip de faaliyetlerini arama kurtarma faaliyetlerini sürdürüyor.

Gönüllü STK’lardan da bin 39 kişi arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye geldi.

Azerbaycan’dan yapılan bir açıklama, deprem bölgesine 370 kişilik ekip gönderileceğine yer verdi.

Arama kurtarma çalışmaları enkazdan seslerin geldiği noktalara yoğunlaşarak devam ediyor.

Artçı depremlere dikkat edilmeli

Şu ana kadar kaydedilen artçı sarsıntıların en büyüğünün 6,6 şiddetinde hissedildi.

6 şiddetinin üzerinde üç deprem kaydedilirken, 5’in üzerinde toplam sekiz artçı sarsıntı hissedildi.

Binaların hasar görmüş olması nedeniyle artçı depremler büyük tehlike oluşturuyor.

TMMOB tüm birimlerini seferber etti

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), depremin ardından yaptığı açıklamada depremden etkilenen illerde kriz masaları oluşturmaya başladığını, merkezi bir kriz masası da oluşturulduğunu açıklayarak tüm birimleri ile seferber olacağını ifade etti.

Buna göre, İl Koordinasyon Kurulları aracılığı ile oluşturulan kriz masalarına ulaşılması, esmi kurumlar ile iletişime geçilmesi, kriz masalarına dahil olunması, AFAD arama kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına katılım için üyelerin organize edilmesi, diğer illerde arama kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına katılabilecek üyelerin tespit edilmesi, ihtiyaç malzemeleri ve gerekli dayanışma organizasyonları konusunda hazır olunması amaçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR