2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetVideo

Depremin 60’ncı günü: Önce erzak aradık şimdi molozla uğraşıyoruz

0
Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Video haber: Burcu Özkaya GÜNAYDIN

*

6 Şubat Maraş merkezli depremlerin üzerinden 60 gün geçti. Samandağ ilçesinde Deprem Dayanışması ikinci ay yürüyüşü düzenledi. Samandağlı depremzedeler, Deniz Hastanesi önünden, Abdullah Cömert Parkı’na kadar yürüdü.

Karanfillerin, bahurların, reyhan dallarının taşındığı, “Buradaydık, buradayız, burada olacağız! Sevgiden tuğlalarla yeniden kuracağız bu kenti” yazılı pankart arkasında yapılan yürüyüşe, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SKYP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Sık sık, “Örgütlü bir halkı kimse yıkamaz”, “Deprem değil, ihmal öldürür” “Buradayız, gitmiyoruz” sloganları atıldı.

‘Kel Dağı durdukça asi aktıkça burada olacağız’

Yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşundan sonra Hatay Deprem Dayanışması‘ndan Cansel Arslan, “Sizlere yıkılan evlerimizden, ışıksız sokaklarımızdan işyerlerimizin ve okullarımızın enkazlarının arasından sesleniyoruz. Musa Dağı ve Kel Dağı yerinde durdukça, Akdeniz önümüzde dalgalandıkça, Asi Nehri yanı başımızda aktıkça Samandağ ve Samandağlılar yaşayacak” diye konuştu.

Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Eylemde söz alan İklim Adaleti Koalisyonu‘ndan Levent Büyükbozkırlı, moloz dökümleri ve asbeste dikkat çekti. Büyükbozkırlı, “Molozların kontrollü bir şekilde kaldırılması lazım. Antakya Antakyalıların, Samandağ Samandağlılarındır. Dolayısıyla enkazların nasıl kaldırılacağına ve nerelere döküleceğine buranın halkı karar vermelidir” dedi.

Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Molozların döküldüğü Yeşilköy Mahallesi‘nden depremzede Mehmet Ali Ergin, “Hakkımızı helal etmiyoruz” diyerek, moloz dökümüne tepki gösterdi. Ergin, “İlk günde yoktular, 60’ncı günde de yoklar. Biz hiçkimse ile helalleşmiyoruz” şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Yeşilköylüler yine nöbette

Öte yandan dün günlerdir moloz dökümüne karşı doğasını, suyunu savunan Samandağ, Yeşilköy mahallesinde halk yine nöbetteydi. “Depremden ölmedik, tozdan, asbetten öleceğiz” diye tepki gösteren halkın eylemine dün HDP İl Eşbaşkanı Naim Özbek ve HDP Hatay Milletvekili Barış Atay da katıldı.

Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Depremzedelerin acısını dahi yaşayamadığı 60 günlük bir süreç yaşandığını söyleyen Atay, “Önce erzak, sonra su, konteyner, barınma gibi temel ihtiyaçlar için şimdi de içinde ne tür kimyasal olduğunu bilmediğimiz ve insanların zorlukla bulduğu çadırların karşısına dökülen molozlarla uğraşıyoruz” dedi. Yaşam nöbeti jandarmayla korunan moloz döküm alanının alkışlarla protesto edilmesiyle son buldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.