2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetTürkiyeVideo

Depremden sonra sel: Urfa’da çadırlar su doldu, vatandaşlar botlarla kurtarılmaya çalışıldı

0
Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Video haber: Jiyan ERKILIÇ

*

Deprem bölgesindeki vatandaşlar günlük yaşam mücadelesine ek bir de sele karşı hayatta kalmaya çalışıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saat 17.00’da sel felaketinde Şanlıurfa’da 11, Adıyaman’da ise iki kişi hayatını kaybettiğini açıkladı.

Depremin ardından vatandaş zaten barınma sıkıntısı çekiyor, birçoğu toprak zemine kurulu çadır ve konteynerlerde kalıyordu.

Şanlıurfa’da depremzedelerin barındığı Haliliye ilçesindeki Ahmet Yesevi mahallesinde kurulan çadırlar da su altında kaldı. Akabe mahallesinde sel nedeniyle evlerinde mahsur kalan vatandaşlar botlarla kurtarılmaya başlandı.

Şanlıurfa’da su basan Abide Kavşağı alt geçidi henüz birkaç ay önce Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. Müteahhidinin ise Erdoğan’ın elinden ödül aldığı ortaya çıktı:

Bölgedeki çocukların çadırların yanında yerden yüksek noktalara çıkarak sudan kendisini korumaya çalıştığı görüldü.

Süleyman Soylu hayatını kaybedenler arasında 1,5 yaşındaki bir çocuğun da yer aldığını açıklamıştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin ve Şanlıurfa için turuncu kodlu uyarıda bulundu.

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Kentler zaten enkaz halindeyken bir de sel felaketiyle karşı karşıya kaldı.

Birçok yol trafiğe kapıldı, birçok araç sel sularına kapıldı. Kent merkezi ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle ekili tarım arazileri de sular altında kaldı.

Kurak geçen kışın ardından gelen depremin enkazı henüz kaldırılamamışken bir de üzerine eklenen sel, en tehlikeli doğal afetler arasında bulunuyor.

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

İklim krizi, kuraklık ve selleri aynı anda tetikliyor. İklimin değişmesi, suyun gezegen etrafında hareket etme şeklini, su döngüsünü değiştiriyor.

Ayrıca daha sıcak bir atmosfer daha fazla nem tutuyor. Her bir ısınma derecesi için atmosfer yaklaşık yüzde 7 daha fazla nem tutuyor.

Daha fazla nem ise kısa ve yoğun sağanak yağışlarda artış anlamına geliyor. Bu da ani sel riskini artırıyor.

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Ayrıca kentleşme, ani akışı artıran geniş geçirimsiz yüzeyler oluşturuyor ve şiddetli sağanak yağışlar fırtına kanalizasyonlarının kapasitesini aşabiliyor.

Aşırı yağış olaylarının 21’inci yüzyıl boyunca (sıcaklıklarla birlikte) artacağı ve tarihsel ortalamanın yüzde 50’sinden üç katına kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.