2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşet

Depremde 105 kişinin öldüğü Bilge Sitesi davasında tutuklu sanık kalmadı

0

Müteahhit mahkemeye bile çıkmadı

14 Şubat’ta tutuklanan müteahhit Mustafa İpek, henüz mahkemeye bile çıkmadan 3 Temmuz 2023’te tahliye edildi. Tahliye gerekçesinde, “tutuklu kaldığı süre, delilerin toplanmış olması, bu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yeterli ve ölçülü olacağı” belirtildi.

‘Hayatın olağan akışına aykırı’

CHP Mersin Milletvekili Ufuk Çakır, 105 kişinin hayatını kaybettiği davada tutuklu sanığının bulunmadığını kaydederek, “Yapı müelliflerine, müteahhide ve belediye dahil onay makamlarına ciddi bir bilirkişi raporu ile kusur verilmesine rağmen tek tutuklu sanığın tensiple tahliyesi hayatın olağan akışına aykırı olup ileride belediye başkanına dava açılması ihtimaline binaen tahliye edildiğini düşünmekteyiz” dedi.

Çakır’ın belirttiğine göre, halen Osmaniye Belediye Başkanlığı görevinde bulunan ve binanın yapıldığı dönemde Belediye İmar Müdürü olarak görev yapan Kadir Kara‘nın, izin belgelerinde imzası bulunuyor.

Galeria Sitesi’nin müteahhitlerine 22 yıl hapis istendi

Öte yandan Diyarbakır‘da 89 kişinin can verdiği Diyar Galeria B Blok‘un depremlerde yıkılmasıyla ilgili tutuklanan müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ile haklarında yakalama kararı bulunan M.E, H.M.Y. ve İ.H.Y. hakkında, Deprem Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma tamamlandı.

Aranan üç müteahhidin de aralarında bulunduğu yedi sanık hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

‘Eksik eksik üstüne’

İddianamede yer verilen bilirkişi raporunda şunlar kaydedildi:

“Binanın yapı ruhsatlarının gerekli ekleri olan mimari, statik betonarme ve tesisat projeleri tam olmadan düzenlenmiş olması, temel üstü vizesi alınmadığı halde inşaata devam edilmesi, binada yapılan mühürleme sonrası resmi izin olmadan inşaata devam edilmesi, ruhsat eki projelere uygun olarak yapılmaması, mevcut beton ve donatı özelliklerinin 1995 tarihli ek onaylı statik betonarme projede öngörülen beton sağlamamasından fenni mesulün ve müteahhitlerinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine varılmıştır.”

İddianamenin değerlendirme ve sonuç kısmında, “Şüphelilerin binaların yıkılmasına neden olan imalat hatalarından sorumlu oldukları, yıkılan binanın proje, yapım ve iş bitim aşamasında üzerlerine düşen görev ve yükümlülükleri yerine getirmedikleri, mesleki bilgi, birikim ve tecrübe dikkate alındığında öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı hareket ettikleri tespit edilmiştir. Dolayısıyla sorumlu oldukları anlaşılan şüphelilerin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma’ suçundan ayrı ayrı cezalandırılmaları kamu adına iddia ve talep olunur” denildi.

Sanıkların TCK 53/6 maddesi gereğince “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması” hükmünün uygulanması da talep edildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.