2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKentManşetTürkiye

Deprem bölgesinde can kaybı bin 541’e yükseldi

0

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada Kahramanmaraş, Gaziantep, HatayOsmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Urfa, Kilis, Adana ve Malatya illerinde toplamda bin 541 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Oktay, an itibarıyla yaralı sayısının dokuz bin 733 olduğunu ve yıkıldığı tespit edilen bina sayısının üç bin 471’e yükseldiğini belirtti.

Açıklamaya göre ölü sayısı, Kahramanmaraş’ta 234, Gaziantep’te 309, Hatay’da 520, Osmaniye’de 205, Adıyaman’da 20, Diyarbakır’da 46, Şanlıurfa’da 30, Kilis’te 13, Adana’da 58 ve Malatya’da 106 olmak üzere toplamda bin 541’e yükseldi.

An itibarıyla Kahramanmaraş’ta 1700, Gaziantep’te bin 597, Hatay’da 700, Osmaniye’de bin üç, Adıyaman’da 200, Diyarbakır’da 557, Şanlıurfa’da bin 71, Kilis’te 244, Adana’da 720 ve Malatya’da bin 941 olmak üzere dokuz bin 733 yaralı olduğu belirtildi.

Bunun yanı sıra Kahramanmaraş’ta 310, Gaziantep’te 581, Hatay’da bin 278, Osmaniye’de 101, Adıyaman’da 600, Diyarbakır’da 20, Şanlıurfa’da 201, Kilis’te 50, Adana’da 24, Malatya’da 300 ve Elazığ‘da altı olmak üzere toplamda bin üç bin 471 binanın yıkıldığı açıklandı.

Ülke genelinde eğitime 13 Şubata kadar ara verildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya’da iki, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis’te bir hafta eğitim öğretime ara verileceğine dair açıklamaları anımsatan Özer, şunları kaydetti:

“Tüm Türkiye’de şu andaki iklim şartlarını göz önüne alarak ve deprem bölgelerindeki çalışmaların çok daha suhuletle olması bağlamında sadece deprem bölgesindeki illerde değil, çevresindeki illerin de suhuletli bir şekilde süreçleri yönetmesi için bugünden itibaren tüm Türkiye’de tüm okullarımızı 13 Şubat’a kadar bir hafta tatil ediyoruz. Böylece millet olarak, devlet olarak hem süreçleri daha rahat bir şekilde yürütme hem de özellikle bu 10 ilde akrabaları olan diğer illerdeki vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırmak anlamında da bu kararı almış bulunuyoruz. Ama bu kararı alırken tüm illerimizdeki, özellikle 10 ilimizdeki okullarımızın tamamı, vatandaşlarımızın hizmeti için açık tutulacak. Konaklama, yemek ikramıyla ilgili her türlü hizmet okullarımızda, öğretmenevlerimizde vatandaşlarımıza 7/24 kesintisiz bir şekilde intikal ettirilecek.”

Deprem sonrası yangın tehdidi

Depremin yol açtığı hasar ve artçı depremlerin oluşturduğu riskler nedeniyle yangın tehlikesi devam ediyor. Olası yangınların oluşumunu engellemek için birçok kentin doğalgazı kesilirken, çoğu bölgede elektrik şebekeleri de kapatılmış durumda. Tedbirlere rağmen çeşitli kentlerde çıkan yangınlara ekipler müdahale ediyor.

Bunlardan bir tanesi İskenderun Limanı. Hatay’ın İskenderun ilçesindeki liman sahasında bulunan konteynerler deprem sırasında devrildi. Konteynerlerde daha sonra henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine yangının söndürülmesi için bölgeye ekiplerin yönlendirildiği öğrenildi.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Topboğazı köyündeki doğal gaz boru hattında patlama ve yangın yaşandı.

Topboğazı Köyü Muhtarı Bilal Alpdoğan, köyün 200 metre altında ve 3 kilometre mesafede iki ayrı noktada depremle birlikte patlama ve sonrasında yangın çıktığını kaydetti.

Yangının devam ettiği, BOTAŞ yetkililerinin de devrede olduğu öğrenildi.

Habertürk muhabiri Oğuzhan Obuz‘un aktardığına göre, Kahramanmaraş Uluslararası Havalimanı yakınındaki çelik konstrüksiyon fabrikada, depremle birlikte büyük hasar oluştu. Büyük bölümünde meydana gelen göçükle birlikte yangın çıktı.

Çatının çöktüğü, çelik kolon ve sütunları zarar gören fabrikadaki yangın saatlerdir sürüyor. İçerisindeki malzeme ve ürünlerinde küle döndüğü yangının çevreye sıçrama ihtimali bulunmazken, hemen yanından geçen anayol üzerindeki trafiği de etkilemiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.