ManşetYerel

Denizli’de imece usulü baraj yapıldı

0

Denizli‘nin Pamukkale ilçesinde yaşanan kuraklık nedeniyle ürünlerinde yüzde 50 rekolte kaybı yaşayan Güzelpınar Mahallesi halkı, imece usulü bir baraj yaptı.

Mahalle muhtarı Ergin Gürsoy, hayata geçirilen barajdan herkesin ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğini kaydetti.

Çevredeki çiftçiler de yararlanabilecek

DHA‘da yer alan habere göre, bölge halkı geçen yıl mahalleye yaklaşık 500 metre mesafede bulunan Kirse Deresi yatağının içine 100 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğinde ve 5 metre derinliğinde bir gölet yaptı. Gölet setle kapatıldı ve kısa sürede su birikmeye başladı.

Fakat, mahalle halkı göletin sulamaya yetmeyeceğini düşündü ve baraj yapmaya karar verdi.

Öncelikle iş makineleriyle dere yatağında 250 metre uzunluğunda, 12 metre derinliğinde ve 30 metre genişliğinde kazı yapan mahalle halkı, önüne de arazideki dev kayaları kullanarak set yaptı.

Fotoğraf: DHA

Barajdan başta Güzelpınar Mahalle halkı, daha sonra da çevredeki çiftçiler yararlanabilecek. Çiftçiler, tarlaları için kuraklık dönemlerinde tankerlerle su alabilecek.

‘Helikopterler su alabilecek’

Güzelpınar Mahalle Muhtarı Ergin Gürsoy, orman yangınlarında helikopterlerin barajdan su alabileceklerini de ifade etti:

Havaların kurak geçmesi ve ürünlerde yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle önümüzdeki yılları garanti altına almak istedik. Deredeki küçük kaynağı mahalle halkı olarak kadın erkek demeden kazma ve küreklerle genişlettik. Önüne de ilk barajımızı yapıp, su tutmaya başladık. Buradan akan suyu da ikinci bir baraj yaparak tutmaya başladık. Bize yaklaşık 100 bin liraya mal oldu. Bu para mahalle halkının cebinden çıktı. Destek verenler de oldu. Mahalle halkımızla imece usulü yaptık. Onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Bunu başardığımız için çok mutluyuz. Herkes buradan ücretsiz faydalanacak. Hatta orman yangınlarında helikopter buradan su bile alabilecek. Önümüzde yaşanabilecek kuraklığa karşı önlemimizi de almış olduk. Burada balıkta yetiştireceğiz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.