DünyaManşet

Deniz Yücel’in tutuklanması Almanya’yı ayağa kaldırdı

0

Die Welt’in Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması Almanya’da büyük tepki çekti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, konuyla ilgili bir açıklama yaparkeni Dışileri Bakanı Sigmar Gabriel’in tepkisi sert oldu.

Ülke genelinde Yücel ile dayanışma eylemleri düzenlenirken, gazetelerin bugünkü nüshalarında da “Deniz’e Özgürlük” ilanı yer aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de bir açıklama yaparak, Alman Die Welt gazetesinin Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasını eleştirdi. Merkel, cezanın üzücü ve orantısız olduğunu söyledi.

Die Welt muhabirinin tutuklanmasına Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tepki gösterdi.

Merkel’den daha sert bir dil kullanan Gabriel cezanın ‘iki ülkenin basın ve düşünce özgürlüğü konularına ne kadar farklı yaklaştığınının bariz bir örneği’ olduğunu belirtti.

Gözaltına alındıktan iki hafta sonra dün İstanbul Adliyesi’ne getirilen Deniz Yücel, savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmişti.

Yücel’in Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın hacklenen e-postalarına yönelik haberleri nedeniyle “Terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kötüye kullanmak ve terör propagandası” yaptığı da öne sürülüyor.

Aynı soruşturma kapsamında gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat da tutuklanmıştı.

Alman Yeşiller Milletvekili Özcan Mutlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda protesto gösterilerine katılma çağrısı yaparak Türkiye’deki tüm tutuklu gazeteciler için özgürlük istedi.

Deniz Yücel’in avukatları Veysel Ok ve Ferat Çağıl’ın yedi gün içinde tutukluluk kararına itiraz etmeyi planladıkları belirtildi.

Die Welt’in başyazısı: Hepimiz Deniz’iz

Deniz Yücel’in görev yaptığı gazete Die Welt ise bugün gazetenin genel yayın yönetmeni Mathias Döpfner’in “Wir sind Deniz” (Hepimiz Deniziz) başlıklı başyazısıyla çıktı.

Döpfner yazısında, “Yücel parlak bir gazeteci, her açıdan bağımsız bir kafa ve özgür bir ruh… Ve böyle biri olarak Türkiye’deki pek çok gelişme konusunda endişeli. Ona suçlu muamelesi yapılması, bu türden özgürlükleri elde eden herkesin başına aynı şeyin gelebileceğine işaret ediyor. Tutuklanması istisnai bir vaka değil, bir sistemin parçası. Ancak yabancı bir gazetenin muhabirinin böyle bir muameleye tabi tutulması, konunun yeni bir boyuta ulaştığının göstergesi” dedi.

Meslek örgütleri de tepkili

Deniz Yücel’in tutuklanmasına meslek örgütleri de tepki gösterdi. Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünden yapılan açıklamada, “Tanınınmış bir gazetenin muhabirinin bu tür suçlamalara karşı kendisini müdafaa etmek durumunda kalması, kovuşturmaların boyutunun sınır dışı etme veya akreditasyon vermemenin çok ötesine geçtiğini gösteriyor” dendi.

Örgütün yöneticisi Christian Mihr, Yücel’in ve Türkiye’de tutuklu bulunan diğer tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ederek “Deniz Yücel’e yöneltilen ‘terör propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlamaları tam bir saçmalık” dedi.

 

(BBC Türkçe, Deutsche Welle)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.