TürkiyeManşetMedya-İnternet

Deniz Yücel davasında karar çıktı: 2 yıl 9 ay hapis cezası

0

Alman ‘Die Welt’ gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel’e yargılandığı davada “PKK/KCK terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Yücel, ‘FETÖ terör örgütü propagandası yapmak’ ile ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlarından ise beraat etti.

27 Şubat 2017’de tutuklanan Yücel, 16 Şubat 2018’de tahliye edilmiş ve aynı gün Almanya’ya gitmişti.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Deniz Yücel katılmazken, avukatı Veysel Ok müvekkilinin beraat etmesini talep etti.

Cezada artırım uygulandı

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı “PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan, suçun işleniş biçimi, fiilin özellikleri, yapılan paylaşımların içeriğini dikkate alarak Deniz Yücel’in önce 1 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Heyet, sanığın suçu basın yoluyla işlediği ve değişik zamanlarda aynı suçu işlediği gerekçesiyle cezada artırım uygulayarak 2 yıl 9 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.

FETÖ’den beraat 

Heyet,  Yücel’in üzerine atılı “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlarından ise beraatine karar verdi.

Ayrıca Mahkeme sanığın “Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen aşağılamak” ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlarını oluşturduğuna kanaat getirerek, Deniz Yücel hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Ne olmuştu? 

Gazeteci Deniz Yücel  27 Şubat 2017 yılında örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Tutuklamaya büyük tepki gösteren Almanya’nın Yücel’in serbest kalması karşılığında, Türkiye’ye tank ve silah ticaretine onay vereceği öne sürülmüştü. Yücel ise avukatı aracılığıyla Ankara ve Berlin arasında “kirli bir anlaşma” sonucu tahliyesinin sağlanmasına karşı olduğunu açıklamıştı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Deniz Yücel’i “Alman ajanı” olarak nitelendirmişti. İki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime neden olan Yücel, 29 Nisan 2018’de tahliye edilmiş; aynı gün Almanya’ya gitmişti.

Yücel, halen yaşadığı Berlin‘de, serbest bırakıldıktan hemen sonra şunları söylemişti: “Neden bir yıl önce tutuklandığımı, bir yıl önce rehin alındığımı bilmiyorum ve aynı şekilde neden bugün serbest bırakıldığımı da bilmiyorum. İddianameyi hala almış değilim. Tutuklanmamın hukuk, yasa ve hukuk devleti ile ilgisi olmadığı gibi serbest bırakılmamın da bunlarla ilgisi yok.”

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.