Manşetİklim Krizi

Deniz seviyelerindeki yükselme IPCC raporunda yazandan daha fazla olabilir

0
Fotoğraf: Shutterstock

Yani yapılan bir araştırma deniz seviyesindeki yükselmelerin daha önce düşünülenden daha hızlı ve daha çok olma ihtimali olduğunu ortaya koydu.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan raporda deniz seviyelerinin 2100 yılında 1.1 metreden daha fazla yükselmesinin mümkün olmadığını belirtiliyordu.

‘1,35 metreye kadar yükselebilir’

Ancak Kopenhag Üniversitesi’ndeki Niels Bohr Enstitüsü’nden iklim araştırmacıları, en kötü durumdaki bir ısınma senaryosunda seviyelerin 2100’de 1,35 metreye kadar yükselebileceğini öne sürüyor.

Ocean Science dergisinde yayınlanan makalede, araştırmacılar IPCC’nin değerlendirmesini yapmak ve temel aldığı modelleri doğrulamak için deniz seviyesi yükselmesine ilişkin tarihsel verileri kullandıklarında yaklaşık 25 cm’lik bir fark bulduklarını söylediler.

‘Kullanılan modeller yeterince hassas değil’

The Guardian’ın aktardığına göre araştırmacılar yaptıkları sağlama üzerinden IPCC tarafından kullanılan modellerin yeterince hassas olmadığını belirtti. Makalenin yazarlarından Niiels Bohr Enstitüsü’nden Aslak Grinsted yaptığı açıklamada “Önceki tahminlerin çok düşük olduğuna inanmamız harika bir haber değil” dedi.

Deniz seviyesi yükselmesini tahmin etmek için şu anda kullanılan modellerin yeterince hassas olmadığını belirten Grinsted, “Açıkça ifade etmek gerekirse, gelecekteki senaryoları zamanda geriye giden gözlemlerle karşılaştırdığımızda hedefe ulaşılamadığını gördük” dedi.

Fotoğraf: Shutterstock

Makalelerinin IPCC araştırmacılarına gönderdiklerini belirten Grinsted, uyguladıkları test metodlarının modelleri sınırlandırmak, onları daha güvenilir hale getirmek ve belirsizliği azaltmak için kullanılmasını umduklarını söyledi.

IPCC tarafından kullanılan yükselme tahminleri, buz tabakaları, buzullar ve denizin termal genleşmesi veya ısınmasına ilişkin modellerden oluşan bir “yapboz” a dayanıyor. Bu modele göre sıcaklık ne kadar yükselirse deniz seviyesinin de o kadar yükselmesi bekleniyor.

Grinsted, 1850’den 2017’ye kadar modeller geriye doğru test edildiğinde bireysel verilerin gerçek deniz seviyesi artışını yansıttığını, ancak veriler birleştirildiğinde tahminlerin çok muhafazakar olduğunu bulduklarını söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.