Deniz çayırları tehlike altında

Deniz çayırları denizaltı biyoçeşitliliğine ev sahibi yapmasının yanı sıra önemli bir karbon yutağı. Ancak son 40 yılda en az yüzde 35'i zarar gördü veya yok edildi.

Birleşik Krallık merkezli Deniz Koruma Derneği (MCS) dünya çapındaki deniz çayırlarının korunması amacıyla Deniz Çayırlarını Kurtarmak isimli bir kampanya başlattı.

Yapılan araştırmaların deniz çayırlarının en az yüzde 35’inin son 40 yılda yok olduğunu veya hasar gördüğünü gösterdiğini söyleyen kurum, bu eşsiz güzellikteki yapıların denizaltı biyoçeşitliliğine ev sahipliği yapmasının yanı sıra önemli bir karbon yutağı olduğunu belirtiyor.

Ecologist’te yer alan habere göre deniz çayırları her yıl okyanus tortusuna gömülü karbonun yüzde 10’unu emiyor. Bu da gezegenin ısınmasının ve okyanus asitlenmesinin önüne geçmek için oldukça önemli bir aktör olduklarını gösteriyor.

Ormanın tutacağı karbon ile eş değer

MCS, deniz çayırlarının iklim değişikliği ile mücadelede gizli bir silah olabileceğini vurguluyor. Birleşik Krallık’taki sığ sularda bulunan deniz çayırlarının neredeyse kıtanın üstündeki ormanlık alanlardaki ağaçları kadar karbon emme ve depolama kapasitesine sahip.

Elbette tek etkileri karbonu absorbe etmek üzerine değil. Birleşik Krallık’taki deniz çayırları aynı zamanda iki deniz atı türüne ev sahipliği yapıyor: Dikenli deniz atı ve kısa burunlu deniz atı. Ayrıca çayırlar mürekkepbalığı ve köpekbalıkları gibi birçok balık türü için beslenme alanları sağlıyor.

‘Habitatın korunmasına yardımcı olacak’

Deniz Koruma Derneği Baş Uzmanı Dr. Jean-Luc Solandt projeyle ilgili “Deniz çayırları önemli karbon yutaklarıdır. Ancak sanayi devriminden bu yana sayıları ciddi şekilde azaldı. Eğer bu proje ile yeni çayırlar oluşturabilir ve mevcut çayırları koruyabilirsek balıklar ve omurgasızlar için büyük bir fayda sağlayacak. Kampanya, büyük miktarda karbondioksit emdiği kanıtlanmış bir habitatın korunmasına ve büyümesine yardımcı olacak” dedi.

Özellikle bir turizm merkezi olan güney kıyılarındaki gemilerin kıyıya yanaşması, demir atmasının yanı sıra çok sayıda ziyaretçinin gelmesi sebebiyle deniz çayırları büyük bir tehlike altında. Proje ile gemilerin geleneksel demirleme yöntemlerinin değiştirilmesi amaçlanıyor.

Gene proje çerçevesinde deniz çayırlarının nasıl korunması gerektiğiyle ilgili halkı bilgilendirici eğitimler yapılması planlanıyor.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR