Dünya

Demokratlar 90 yıl sonra kaybetti

0

ABD‘de yapılan özel ara seçimde, Başkan Barack Obama liderliğindeki Demokrat Parti iki önemli sandalyeyi Cumhuriyetçi Parti‘ye kaptırdı.

Bunlardan özellikle biri için yapılan kampanya, Obama’nın ekonomik politikası için referandum niteliğine dönüştürülmüştü.

New York’ta Cumhuriyetçi Parti adayı Bob Turner, bir seks skandalından dolayı Haziran ayında istifa eden Anthony Weiner‘ın yerine seçildi.

Turner böylece, yaklaşık 90 yıldır Demokrat Parti’nin elinde olan sandalyeyi ele geçirmiş oldu.

Nevada’nın kuzeyindeki bir seçim bölgesinde de Mark Amodei, Demokrat rakibi Kate Marshall’ı yenilgiye uğrattı.

Bu sandalye de Cumhuriyetçi John Ensign’ın bir seks skandalı sonucu istifa etmesiyle boşalmıştı.

Gözlemciler, sonuçların yeniden seçilmek için kampanya hazırlığına girişen Obama açısından sembolik bir kayıp olduğunu söylüyorlar.

Temsilciler Meclisi’nde yedi dönem görev yapan Anthony Weiner, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden bazı kadınlara müstehcen resimler gönderdiği ortaya çıkınca Haziran ayında istifa etmişti.

Weiner’ın sandalyesini kazanan emekli medya yöneticisi Bob Turner, 1920’lerden bu yana New York’un 9. bölgesinde seçimi kazanan ilk Cumhuriyetçi Parti adayı oldu.

Turner, kazandıktan sonra seçmenlerin Obama’nın “sorumsuz mali politikasına” karşı oy kullandıklarını söyledi.

Seçim zaferini kutlayan Turner, “bu seçimlerin referandum niteliğinde olduğu söylenmişti. Sayın Başkan yanlış yoldayız ve bu yola tüm ekonomiyi tehdit eden sorumsuz mali politikalardan dolayı girdik” dedi.

Brooklyn’in güneyi ile Queens semtinin güneyi ve merkezini kapsayan New York’un dokuzuncu bölgesi, şimdiye kadar Demokratların kaleleri arasında sayılıyordu.

Kayıtlı Cumhuriyetçi seçmenlerin azınlıkta kaldığı bölgenin temsilciliği için yürütülen kampanyada Demokratların adayı David Weprin kadar Başkan Obama da hedef alınmış, buna karşılık Demokratlar da yüklü paralar harcadıkları televizyon kampanyalarıyla mücadele vermişti.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.