ManşetTürkiye

Demokrasi Konferansı için çağrı: Mücadeleleri birleştirmemiz gerek

0

“Emek, özgürlük, adalet” temasıyla düzenlenecek Demokrasi Konferansı 13 Nisan Salı (yarın) saat 11.00’de Şişli’de yer alan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi Abidin Dino Salonu‘nda gerçekleşecek.

Konferansın çağrıcıları arasında Ahmet Türk, Canan Arın, Celal Fırat, İhsan Eliaçık, Genco Erkal, Melda Onur, Murathan Mungan, Nejla Kurul, Öztürk Türkdoğan, Rıza Türmen, Şebnem Korur Fincancı, Tarık Ziya Ekinci ve Zülfü Livaneli gibi isimler yer alıyor.

‘Etkili muhalefet yaratmak elzem’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi‘ne geçiş ile birlikte kuvvetler ayrılığının ve hukuk devletinin ortadan kaldırıldığı belirtilen açıklamada “Hiçbir denge-fren mekanizmasının bulunmadığı tek adamın keyfi iradesine dayanan bu yönetim neo-faşist özellikler göstermektedir” denildi.

Cumhur İttifakı’nın Türkiye’yi büyük bir siyasal ve ekonomik krize sürüklediği vurgulanan açıklamada “Bu koşullarda iktidarın karşısında etkili bir muhalefet ve umut veren bir seçenek yaratmak elzemdir” ifadeleri kullanıldı.

‘Mücadeleleri birleştirmeliyiz’

Demokrasi mücadelesi vermeye çalışan toplumsal kesimlerin ve grupların ileri sürdükleri özgürlük, eşitlik, demokrasi talepleri olduğu belirtilen açıklamada “Hak talebinde bulunan ve mücadele içinde olan bütün toplumsal kesimlerin talepleri arasında bağlantı kurarak, bu taleplerin ekmek, özgürlük ve adalet başlıklarında ortaklaşması ve birlikte hareket etmesine zemin sağlayacak bir Demokrasi Konferansı’nın toplanmasına ihtiyaç var” denildi ve şu çağrıda bulunuldu:

Demokrasi Konferansı’nda hak mücadelesi veren emekçilerin, kadınların, toprak ve doğalarını savunan köylülerin, gençlerin, LBGTİ bireylerin, çiftçilerin, akademisyenleri, öğrencileri ve çalışanları ile özgür demokratik bir ortamda bilim üretmek isteyen üniversitelerin, kamu emekçilerinin, KHK’lıların, baroların, meslek örgütlerinin, sendikaların, esnaf örgütlenmelerinin, su ve iklim mücadelesi verenlerin, ekoloji örgütlerinin, kültür sanat emekçilerinin, kayyım atanan belediyelerin, eşit yurttaşlık ve anadilinde yaşam mücadelesi veren Kürt halkının, inançları nedeniyle ayrımcılığa uğrayan Alevilerin, Ezidilerden, Ermenilere; Süryanilerden, Yahudiler, Romanlar, Çerkezler ve Rumlara bütün halkların, bir yıldır ölümle burun buruna salgınla mücadele eden sağlık emekçilerinin sesleri buluşmalı. Bu sesler halkın en acil ve yakıcı sorunlarında ortaklaşmak için yan yana gelmeli. Ülkenin her yanında tek tek yanan çoban ateşleri birleşmeli.

Bu ortaklaşmanın halkın susturulamayan itirazlarının akacağı meşru bir mecra ve halkçı seçenek yaratmanın yolunu açacağı belirtilen açıklamada
“Ülkenin her yanında itirazlarını ortaya koyan bütün toplum kesimlerini, demokrasiden yana bütün kişi ve kurumları bu konferansta yer almaya seslerini ve güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.