ManşetTürkiyeUncategorized

Demirtaş’a ana davadan tahliye, avukatı ‘denetimli serbestlik’ isteyecek

0

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, ‘terör örgütü kurmak/yönetmek’ suçlamalarıyla 142 yılla yargılandığı ana davada tahliye kararı çıktı. Başka bir davadan hükümlü olduğu için salıverilmeyen Demirtaş’ın avukatı, yattığı süre gö zönüne alınarak yapacakları ‘denetimli serbestlik’ başvurusuyla müvekkilinin dışarı çıkmasını umduğunu söyledi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için yargılandığı ana davada tahliye kararı verildi. Ancak Demirtaş başka bir davadan 4 yıl 8 ay hapis cezası aldığı için tahliye edilmeyecek.

Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 11’inci duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Demirtaş ve avukatlarının katılmadığı duruşmada, mahkeme oy birliğiyle Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi. Kararın ardından Demirtaş, “Hükümlü olduğum için şimdilik cezaevindeyim. Adil yargılanma için hayırlısı olsun” dedi. Selahattin Demirtaş, daha önce “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargılandığı davada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 4 yıl 8 ay hapse mahkum edilmiş, karar, istinaf mahkemesince hukuka uygun bulunmuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Demirtaş’ın bu karara itiraz başvurusu ile ilgili 18 Eylül 2019 tarihinde Strazburg’da duruşma gerçekleştirecek.

142 yıl isteniyor

Görülmesine 7-8 ve 9 Ocak 2020’de devam edilecek davada, Demirtaş hakkında “örgüt kurma ve yönetme”, “örgüt propagandası” ve “suç ve suçluyu övme” iddialarıyla 142 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diyarbakır’da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı. Davası daha önce Demirtaş hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

Beştaş: Bırakılması gerekiyor

HDP’nin hukukçu milletvekili Meral Danış Beştaş ise 4 yıl 8 ay hapis cezası alan Demirtaş’ın 2 yıl 10 aydır cezaevinde bulunduğunu, Yargıtay’ın önceki kararlarına göre cezasının son 1 yılının denetimli serbestlik süresi içinde değerlendirilerek serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Beştaş Twitter’da yaptığı paylaşımda, bu konuda bir başvuru yapılacağını belirtti.

Avukat Karaman: Denetimli serbestlik başvurusu yapacağız

Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, yaptığı açıklamada, “Sn.  Demirtaş hakkında, tutuklu yargılandığı dosyada tahliye kararı verildi. Ancak kesinleşen bir mahkumiyet kararı nedeniyle Cezaevinden hemen çıkamayacak.  Tutuklulukta geçen sürenin mahsubu ve denetimli serbestlik başvurusundan sonra kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Altıparmak: Ne tesadüf! 

Sosyal medyada Demirtaş kararıyla ilgili çok sayıda yorum ve paylaşım yapıldı. Avukat Kerem Altıparmak, Demirtaş’la ilgili verilen kararın AİHM bağlantısı olduğuna işaret etti. Altıparmak, “Demirtaş’ın 3 yıla yakın zamandır tutuklu olduğu dosyadan aniden tahliye olmasının 2 hafta sonra AİHM’de yapılacak duruşma ile hiçbir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Tamamıyla bir tesadüf. Kesin tesadüf. Hiç şüphe yok ki tesadüf. Hiç öyle taktik falan yapılmamıştır. Kesin tesadüf” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Selahattin Demirtaş, tutuklu olduğu dosyada toplamda 56 ay ceza yedi. Yasalara göre 3/4’ünü, yani 42 ayını hapiste geçirmesi gerekiyor. İnfaz hükümlerine göre cezanın son 1 yılında denetimli serbestlikten tahliyesi mümkün. 34 aydır hapiste olduğundan tahliye edilmesi gerekiyor” dedi.

Demirtaş, gözaltına alındığı 4 Kasım 2016’dan bu yana bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.