ManşetTürkiye

Demirtaş: “Birlikte görkemli bir ağaç yetiştireceğiz”

0

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın yol haritasını açıkladığı toplantı devam ediyor. Demirtaş’ın konuşmasında sadece insanın değil diğer canlıların da yaşam hakkına vurgu vardı. “Yaşam hakkı sadece insanlar için geçerli değildir. Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak, temel ilkelerimizden olacaktır.” diyen Demirtaş, “birlikte görkemli bir ağaç yetiştirip, sadece odun gören anlayışa karşı biz ağaca baktığında huzur bulan anlayışı temsil edeceklerini” sölyedi.

Açık Radyo Genel Yayın yönetmeninin, 350. org’un eylül ayında düzenleyeceği iklim değişikliğine karşı mitingle ilgili sorusuna: “Toplantıya halkların cumhurbaşkanı olarak gidebilirsem sizin iklim değişikliğiyle ilgili anlattıklarınızı ülke liderleri arasında cesurca savunabileceğim” dedi.

 

 

 

Screen shot 2014-07-15 at 11.54.55

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde başlayan toplantıda Demirtaş’ın seçim sloganı “Bir Cumhurbaşkanı Düşünün” başlığını taşıyor.

Demirtaş’ın seçim sloganları da şöyle:
-Bir Cumhurbaşkanı düşünün Demokratik Değişim, Barışçı Türkiye.
-Bir Cumhurbaşkanı Düşünün ayrımcılık yapmıyor. Birleştiriyor, barıştırıyor.
-Bir Cumhurbaşkanı Düşünün herkese demokrat”
-“Bir Cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor.”

Bugünkü toplantıda ayrıca Demirtaş’ın seçim şarkısı da ilk kez çalınacak. “Gel Demirtaş” ismini taşıyan Türkçe şarkı, “Artık yeni şeyler söylemek lazım. Gel Demirtaş Demirtaş… Amman aman bıktık valla, zamanı geldi, artık yetti. Gel Demirtaş, Demirtaş” sözlerini taşıyor.
Demirtaş’ın kampanya fotoğrafları arasında Gezi Parkı’nda bir bank üzerinde otururken çekilmiş fotoğrafı da yer alıyor.
Yaşar Kemal ve Adalet Ağaoğlu’ndan gelen mesajların okunması ile başlayan toplantıdan Demirtaş’ın açıklamalrından satırbaşları şöyle:

“Aday belirleme süreçleri demokratik olmadı”

Türkiye’nin siyasi atmosferinin bu kadar kaotik olduğu bir ortamda ısrarla ve inatla söylememiz gereken barışa ve kardeşliğe dair ne varsa söylemek için buradayım. Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçiliyor. Demokratik bir seçim demedik demeyeceğim. Halk tarafından seçiliyor olması tek başına yetmiyor. Halkın önüne yeteri kadar seçeneklerin çıkmış olması gerekirdi. Her şeyden önce cumhurbaşkanlığı aday belirleme süreçleri maalesef ki demokratik olmadı. Anayasa uzlaşma komisyonuna sunduğumuz teklifte halkın da kendi inisiyatifiyle istediği kişiyi aday gösterebilmeli demiştik. Sadece parlamentonun veya 20 milletvekilinin tekeliyle aday gösterilme süreci demokratik değildir. Bu bir kez daha seçimin parlamento tarafından onaylanması anlamına gelir. Adayları da asillerin seçmesi gerekirdi vekillerin değil. Kadın aday olmaması da büyük bir talihsizliktir. Kadın özgürlüğünü bu seçim kampanyasına yansıtmaya çalışacağız.
“Bütün bu antidemokratik seçimler içerisinde… AKP’nin adayını bir kişi belirledi. Çatı aday ise daha demokratikti. İki kişi belirledi onu da. En azından bu antidemokratik ortamda, bizler kendi adaylık sürecimizi mümkün olduğunca ortaklaştırmaya nasıl bir cumhurbaşkanı istiyoruz tartışması üzerinden isme doğru gittik. Biz önce ismi belirleyip o ismi bir şok şeklinde PR yaparak aday belirleme süreci yaşamadık.”

“Destek Hazine’den değil halktan”

“Yarışın kendisi de antidemokratik. Hazineden yardım alanlar var almayanlar var. Bizi destekleyen partiler hazineden yardım almıyor. Diğer partiler yani diğer adayları destekleyen partiler hazineden yardım alarak bu kampanyayı yürütüyor. Bizler Türkiye’nin emekçilerin yoksulları ezilenleri ALevileri emekçileri yok sayılmış emekçileri olarak hazineden destek almadık ama hazine gibi gönüllerinizle bu kampanyayı yürüteceğinizi bildiğimiz için bir halk kampanyası olarak kampanyamızı yürüteceğiz.”

“İl il eşitlik dilini anlatacağız”

Allah’ın yarattığı diğer kesimler. Başbakan bunu çok idrak edemiyor. Zannediyor ki Allah sadece AKP’ye oy verenleri yaratmış, geri kalanları o yaratmamış gibi davranıyor. Kurduğu dil eşitlik dili değil. Biz bütün bu kampanya süresince birazdan size sunacağımız yeni yaşam belgemizle il il Türkiye’yi dolaşıp bu ilkeleri hatırlatacağız. Bunlar zaten sokakta yüreğimizde var olan ilkelerdir. Kardeşliğimiz vardı onu yeniden canlandırabiliriz hissiyatını yaşatmaya çalışacağız.
Berkin Elvan’ın annesini alkışlattı
Bizler meydanlarda ve alanlarda acılı anneleri onların taziyesinin yarattığı öfkeyi yuhalatacak bir dilden kaçınacağız. 7’den 70’e küçükten büyüğe herkesin cumhurbaşkanı olacağız. Bu salonda bugün acısı meydanlarda yuhalatılmış bir anayı müsadenizle alkışlatmak istiyorum. Berkin Elvan’ın annesini müsaadenizle alkışlatmak istiyorum.
Ne mutlu onlara ki çocukları katledildiğinde, Gezi’de dağda cezaevinde çocukları katledildiğinde intikam naraları atmadı bu anneler. Her zaman kardeşlik barış mesajı verdiler. Bizler acıları yarıştırmayan. Ortaklaştıran bu dili siyasete hakim kılabilirsek rehberimiz de bu olacaktır. “

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.