Hafta SonuKitapManşet

Değişen iklime ve ekolojik yıkıma karşı kadın dayanışması: Küt Oynayan Kadınlar

0

Raşel Meseri‘nin yeni kitabı Küt Oynayan Kadınlar, Çeşme‘de sıcak mı sıcak bir günde geçiyor. Masa başında kimi Müslüman kimi Yahudi olan yedi kadın, sıcaktan birbirine yapışan kartlar, gürültücü ağustosböcekleri, yakıcı bir tarih, Ladino dilinde anılar, sınıflararası uçurum ve tükenmekte olan bir dünya. Bir güne ne çok şey sığıyor, peki küt oyununu kim kazanıyor?

Kitabın ana damarlarından biri, özellikle sonunda yoğunlaşan bir şekilde, ekolojik yıkım ve bu krizle başa çıkmadaki olası dayanışma yöntemleri…

Alfa Yayınları’ndan çıkan Küt Oynayan Kadınlar’ın tanıtımı şöyle:

“Sıcak. Çeşme yazında güneş cayır cayır. Sıcak. Hava yorgun, yazlıklarda zaman rehavet içinde. Sıcak.

Ev sahibemiz Rezzan’ın lüks villasında gün yeni başlamış; manzarayı, mutfağı, ağaçları, çiçekleri, havuzu, pergolayı, masayı, iskambil kâğıtlarını, gümüş takımları, yelpazeleri ve hizmetçiyi yine yoğun bir gün bekliyor. Bugünkü misafirler, Amerikano olarak da bilinen Küt oyun grubu.

Bu zengin yazlığın bahçesine, iskambilin cilvesine neler sığmayacak ki: 50-80 yaşları arasındaki yedi kadının bireysel ve toplumsal hesaplaşmaları, ihtirasları, itirafları ve kiminin hâlâ Ladino dilinde sakladıkları sırları.

Sessiz bir hizmetçinin kendiyle konuşmaları.

Bir genç kadın ve bir kız çocuğunun, o gün ilk günü yaşanan geleceğe salınacak dostluğu…

Sıcak. Ve şimdinin duvarları eriyor. Sıcak. Ve geçmiş kaynıyor için için, lavları bugüne akıyor. Sıcak. Ve gelecek az ötede, güneşin ve nemin yarattığı buharlı sahnenin içinde görünüyor, alev alev…”

Raşel Meseri

İzmir doğumlu Raşel Meseri, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV bölümünü bitirdi, çeşitli belgesel ve kısa filmler yaptı. Tiyatro oyunları, çocuk kitapları ve romanları vardır. Birçoğu Habitus Yayınları tarafından basılan Can’lı ve Işıltı’lı Maceralar çocuk kitapları serisinin şimdiye kadar altı kitabı yayınlandı. Romanları Köpekbalıklarının Kayıp Şarkıları Delidolu Yayınları (2018), Kırık Şehir (2020) ise Alfa Yayınları tarafından basılmıştır. Ayrıca, Türkiye’de üç, Hollanda’da iki dilli basılan Pen Parkta isimli bir “direniş masalı” bulunmaktadır ve İletişim Yayınları’ndan çıkan Türkiye’de Yahudi Olmak: Bir Deneyim Sözlüğü kitabının editörlerinden biridir. 2021 yılında Şekillerin Oyunu adlı çocuk kitabı Hippo Yayınları tarafından, Haydi Rapunzel Bir Taş Daha! masalı Obiçim Yayınlar’dan ve Küt Oynayan Kadınlar romanı Alfa Yayınları’ndan çıkmıştır.

Künye

Editör: Seçkin Erdi
Grafik: Füsun Turcan Elmasoğlu

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.