DoğaManşetYerel

DEDEF: Dersim ormanları bombalanıyor

0

Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF), Hozat ve Ovacık ilçelerinde yürütülen askeri operasyonlarda, kırsal alanların havadan bombalandığını, iki ilçenin arasında bulunan Kakper köyüne giriş ve çıkışların yasaklandığını açıkladı.

DEDEF adına Munzur Koruma Kurulu, İnsan Hakları Derneği’nin   (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Bilir” Dersim’e ve onu var eden her şeye düşman olanlar ormanımızı yakıyor. Bilcümle geleceğimizi yakıyor. Gerekçe bildiğimiz hikaye; terör, asayiş…” dedi.

Geçen hafta bölgede bir askeri operasyon başlatıldığını belirten Bilir, altı gündür devam eden operasyonun Dersim-Ovacık-Hozat ilçeleri arasındaki Kakper, Zoğar, Tanzi, Kızıl Kilise ve Çamurek köylerinin bulunduğu bölgede, köylere yakın bir alanda devam ettiğini anlattı:

“Geçen yıl askeri operasyonlardan sonra haftalarca ormanlarımız yanmış ve uzun süre müdahale edilmemişti. Bu yangınlar doğal afet değil, devlet eliyle gerçekleşen bir afettir. Geleceğimiz yakılıyor. Buna hep birlikte dur diyelim.”

‘Sorunlar orman yakmayla çözülmez’

Dersim ve bölge illerde “terörle mücadele” gerekçesiyle uzun yıllardır binlerce hektar ormanın yok olduğunu hatırlatan Ali Rıza Bilir, “Böyle de devam edecekler gibi görünüyor. Biz Dersimliler orman yakmakla hiçbir sorun çözülmeyeceğini çok iyi biliyoruz” dedi.

Bölgede her ay yasaklı bölgeler oluşturulduğu, köylülerin köylerine gitmesine izin verilmezken, maden şirketlerinin Otlubahçe köyünde kolluk kuvetlerinin kontrolünde hukuksuz ve izinsiz bir şekilde maden arama çalışmasını yaptıkları dile getirilen açıklamada Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş‘ın kentte açtığı Hz Fatma Gençlik Merkezi, Hz Ali Gençlik Merkezi, Ehlibeyt Kuran Kursu, Hafızlık İcazet Merkezi de eleştirildi, bu kurumlar “asimilasyon merkezi” olarak nitelendirildi:

“Alevilerin vergisinden maaş alıp, Alevileri yok sayan, Cem evlerimizi inanç merkezi olarak kabul etmeyen, İslamı, İslamiyeti kendi siyasi çıkarları doğrultusunda kullanan bu anlayışı reddediyoruz. Bu beyhude çabalarınızdan vazgeçin. Elinizi Harde Dewreşten çekin.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.