Türkiye

Datça’da da mumlar üçüncü köprüye karşı yakıldı

0
Datça'da da 2 Milyon İstanbullu eylemine destek için mumlar yakıldı

Datça'da da 2 Milyon İstanbullu eylemine destek için mumlar yakıldı

Yeşiller Partisi’nin, İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü projesini protesto amacıyla başlattığı ”2 Milyon İstanbullu” kampanyasına destek vermek için Datça’da da eş zamanlı mumlu eylem yapıldı.

İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan üçüncü köprü, 2 milyon ağacın kesileceği gerekçesiyle Datça’da protesto edildi. “Ağaçlar Kalsın, Köprüler Kalksın” sloganı ile gerçekleştirilen Datça’daki eylem Taşlık Plajı’nda gerçekleşti. Yeşiller Partisi koordinasyonuyla eş zamanlı gerçekleşen eylemde belirlenen noktada toplanan katılımcılar 1 saat mum yakma eylemi yaptı. Guruptakiler,  ellerindeki mumlarla birlikte  “3. köprü İstanbul için cinayettir. 3. Köprüyü istemiyoruz” diye haykırdı.

Devrimci Gençlik Köprüsü’nün mimarı da eylem alanındaydı

3. köprüye karşı yapılan mum yakma eyleminde, birinci İstanbul Boğaz köprüsünün yapımına karşı çıkan 68 gençliğinden mimar Necati Sağır da eylem alanındaydı. İstanbul Boğaz köprüsüne karşı çıkarken,  aynı dönemde Hakkari’de bir düğün alayı geçişi sırasında yaklaşık 20 kişinin boğularak öldüğü Zap suyuna Devrimci Gençlik Köprüsü inşa eden üniversite öğrencileri arasında yer alan Sağır, “Devrimci gençlik olarak Boğaz Köprüsü’nün birincisine de karşıydık, üçüncüsüne de karşıyız” dedi.

Mimar Necati Sağır, İstanbul Boğazı’na köprü yapımına karşıyken, köprüye çok daha ihtiyaç duyulan Zap Suyu’na köprü yaptıklarını belirterek “Çünkü, ekonomik ve uygun alternatif geçişleri red ederek yapıldığı için İstanbul Boğazı’na köprü yapımına karşı çıkmıştık. Haklıydık da. Şimdi üçüncüsünü yapıyorlar. Her an bir dördüncüsü de yapılacaktır. Yani bunun sonu yok. Otomobil sektörüyle bir anlaşma var sanırım. Birinci Boğaz Köprüsü’ne karşıyken, Zap Suyu’na köprü yaptık. Çünkü oradaki insanların köprüye çok daha fazla ihtiyaçları vardı. Biz köprü yapmaya gitmezden yaklaşık 5 ay önce bir düğün alayı geçişinde zannediyorum 15-20 kişi boğularak ölmüştü. Oralara kimse ilgi göstermiyordu. Biz dikkat çekmek için oraya gitmiştik. Devrimci Gençlik olarak yaptığımız köprü oradaki halk tarafından Deniz Gezmiş Köprüsü olarak adlandırıldı. Ve daha sonra bombalandı” diye konuştu.

Daçev başkanı Melda Omay da yaktıkları mumlarla, Yeşiller Partisi’nin ‘2 milyon ağaç için 2 milyon İstanbullu’ eylemine destek verdiklerini belirterek, “İstanbul kıyılarındaki bütün sahillerde, 2 milyon ağacı kurtarabilmek için 2 milyon insan hedefleniyor. Bizde Datça’dan 2 milyon ağacın kesilmesine karşı olduğumuzu ve İstanbulla eş zamanlı yapılan eylemi desteklemek için burada mum yakarak, eylem yapıyoruz. Zira, ulaşımın köprülerle değil, alt geçitlerle yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bu köprüler Kuzey’e doğru yani İstanbul’un akciğeri olan bu ormanları yok edecek. Çünkü İstanbul’un sadece kuzeyinde orman kaldı. Başka yerde yok. Çok ciddi araziler yok ediliyor ve çok fazla ağaç kesilmek zorunda kalıyor. Bu katliam iklim değişikliğine yol açabilecek kadar ciddi bir sorundur” dedi.

‘İstanbul’un nüfusu artmasın, köprülere ihtiyaç duyulmasın’

Deri rölyef sanatçısı ressam Akif Şenoğlu da “İstanbul’u büyütmemek gerekir. Ama bunun için bütün Anadolu’yu saygın, yaşanılabilir yerler olarak bırakmak veya bu şekilde kalması için çaba göstermek gerekiyor. Örneğin Kars, Kars gibi kalmalı, Adana, Adana gibi kalmalı ve İstanbul’a göç zorunlu olmamalı. İstanbul’un nüfusu 20 milyona çıkmasın ve üçüncü dördüncü köprülere ihtiyaç duyulmasın” dedi.

KAYNAK: Yarımada’nın Sesi (5 Ekim 2010)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.