EkolojiManşetYerel

Dara Antik Kenti’ne betondan ‘karşılama merkezi’ yapmışlar

0

Mardin‘in Artuklu ilçesine bağlı Dara kırsal mahallesinde bulunan ve tarihi Milattan Önce (M.Ö.) 500’lü yıllara dayanan Dara Antik Kenti’ne beton yapı inşa edildiği ortaya çıktı.

MA‘nın aktardığına göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, söz konusu yapı için “Mardin Dara Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Çevre Düzenleme İşi” adı altında ihale gerçekleştirdi. İhale, 5 milyon 910 bin TL bedelle DE-HAY İnşaat isimli firmaya verildi. İhale sonrası beton yapının kaba inşaatı tamamlandı.

1. Derece tarihi sit alanı olan bölgede “Karşılama Merkezi” adı altında yapılan beton yapı, ziyaretçilerin de şaşkınlığına ve tepkisine yol açıyor.

Parke taşı da döşeniyor

Antik kentin ortasına kondurulan betonarme yapının yanı sıra tarihi kaya mezarlarının bulunduğu yerde bir de “çevre düzenlemesi” yapılıyor. Burada da parke taşları kullanılıyor.

Dara Antik Kenti çevresinde bulunan araziler de daha önce kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılmak istenmiş; ancak itirazlar üzerine imar planlaması geçici olarak durdurulmuştu.

Mimarlar Odası: Akıl alır durum değil

Tarihi alandaki uygulamalara tepki gösteren Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Mardin Şubesi, alanda yeni alanların açığa çıkarılması için hiçbir çalışmanın yapılmadığına dikkat çekti;  “Tarihi kent adeta kaderine terk edilmektedir” dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Karşılama merkezi adı altında yapılmaya başlanan yapı, bu varoluş mücadelesinin kalbinde derin yaralar açmaktadır. Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olan antik kentte tarihle bağdaşmayan, arkeolojik sit alanları için geçerli olan fen ve sanat kurallarını altüst eden yapı, kentimizin tarihine gölge düşürmektedir. Bu durumdan antik kentimizin yerleşim alanlarında hayatını idame eden mahalleli ve antik kente gelen ziyaretçiler de ciddi anlamda rahatsızlık duymaktadır.”

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun antik kente yapılmaya başlanan bu tür bir yapıya izin vermesine tepki gösteren Mimarlar Odası, “Koruma altındaki koca bir antik kentte bu şekilde bir projeye onay vermek akıl alır gibi bir durum değildir. Bu durumun düzeltilmesi için derhal gerekli adımları atması gerekmektedir” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.