Danıştay’dan İzmir – İstanbul otoyolu kararı: Çevreyi tahrip etmiş olsa da sosyal hayata katkı yapıyor

İzmir Barosu’nun çevre sorunları yaratacağı gerekçesiyle İzmir-İstanbul Otoyolu’nun yapımına karşı açtığı davada Danıştay 14. Dairesi, 7 yıl sonra karar verdi.

Yusuf Özkan’ın Cumhuriyet’te çıkan haberine göre, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından ÇED aranmaksızın temeli atılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi’ne karşı İzmir Barosu 2011 yılında yargıya başvurmuştu. Daha sonra Konak Belediye Başkanı seçilen Baro Başkanı Sema Pekdaş’ın imzasını taşıyan başvuru dilekçesinde, yaklaşık 421 kilometre uzunluğundaki projede ÇED aranmamasının, ileride giderilmesi olanaksız çevre zararları oluşturabileceğine dikkat çekilmişti.

Projenin yüzde 98 oranında tamamlandığı belirtilen Danıştay kararında, “Bu yatırımların ekonomik ve sosyal hayata yaptıkları katkıyla çevreye zarar verme durumları karşılaştırıldığında, üretim ve işletmelerinden vazgeçilmesinin, giderilmesi mümkün olan çevresel etkilerden daha olumsuz etkilere yol açacağından, hukuka ve kamu yararına aykırılık bulunmamaktadır” denildi.

İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, “Bu hukukta görülmüş duyulmuş şey değil” yorumunu yaparken, baronun yeni yönetiminin karara tepki göstermemesini de kınadı.

 

(Cumhuriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR