ManşetKadın

Danıştay’dan bir mütalaa daha: İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çıkılamaz

0

İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla ıkılmasına karşı,  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Danıştay’a yaptığı başvuruda, Savcı mütalaasını verdi. Mütalaada, Meclis kararıyla yürürlüğe konulan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkılamayacağı belirtildi.

Akşener’in yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a yaptığı başvuru reddedilmiş, başvurunun esastan incelenmesine geçilmişti. Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, davaya konu başvuruyla ilgili mütalaasını verdi.

TBMM’nin uygun bulma yasasıyla kabul edilen bir sözleşmenin ancak aynı yöntemle yürürlükten kaldırılabileceğine işaret eden Savcı Yanıkdemir, mütaalasında Anayasa’da “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz” ifadeleriyle düzenlenen 6. Maddesi’ne atıfta bulundu.

‘Meclis onayladı, Meclis ayrılır’

Yetki aşımına dikkat çekilen Cumhurbaşkanı kararına ilişkin, Anayasa’nın 90. Maddesi’ne de gönderme yapıldı.

Savcı Yanıkdemir, mütalaasında şu ifadeleri kullandı:

“Yasama faaliyeti kapsamında, usulüne uygun olarak yürürlüğe konularak kanun hükmü kazanan milletlerarası antlaşmaların hukuki etkileri de göz önüne alındığında, bu antlaşmaların hükümlerinin değiştirilmesinin, sona erdirilmesinin veya feshedilmesinin, Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin ayrıntılı bir şekilde tanımlandığı Anayasanın 104’üncü maddesinin 17’nci fıkrası uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesi mümkün değildir”

“Dava konusu Sözleşme, TBMM tarafından 24/11/2011 tarih ve 6251 sayılı Kanunla uygun bulunduğuna göre” diyen Savcı Yanıkdemir, “Feshedilmesine ilişkin bir kanun çıkarılmadıkça, sadece Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez” ifadelerini kullandı.

Yanıkdemir, kararnamenin iptalinin gerektiğini belirttiği mütalasında, iptal için Anayasa Mahkemesi‘ne başvurulması gerektiğini de kaydetti.

Üçüncü iptal mütalaası

Danıştay’da açılmış davalardan ikisinde de daha önce farklı savcılar tarafından benzer mütalaalar verilmişti.

Diyarbakır Barosu Başkanlığı tarafından yapılan başvuru için mütalaasını sunan Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, “BMM’nin onayına bağlı bir uluslararası sözleşmenin kaldırılması da yine TBMM’nin tasarrufu ile mümkün olabilir” demişti.

Gelecek Partisi İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serap Yazıcı’nın açmış olduğu davada da Danıştay Savcısı, benzer bir görüşle mütalaa vermişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.