Doğa Mücadelesi

Danıştay kararına rağmen HES yapılıyor

0
Ardahan‘ın Kura Nehri üzerine yapılmak istenen ve Danıştay’ın “Mahkeme sonuçlanıncaya kadar ihale edilemez” kararına rağmen HES projesinin ihalesi yapıldı.

Projeyi dava eden çevre aktivisti Ulgar Tekin Şentürk, HES’in tarım ile hayvancılığı bitireceğini ve zorunlu göç dalgasını getireceğini kaydederek, “Ardahan’ın can damarı kesilmesin” dedi.

Ardahan’da bulunan Kura Nehri, Hidroelektrik Santralı (HES) projesi için yatağı değiştirilerek Çoruh Nehri üzerinden Karadeniz’e akıtılmak istendi. Ancak, Ulgar Tekin Şentürk adında bir çevrecinin açtığı dava sonucu Danıştay projeyi durdurma kararı aldı. Danıştay’ın “Mahkeme sonuçlanıncaya kadar ihale edilemez” kararına rağmen Devlet Su İşleri projenin ihalesini yeniden yaptı. Bu projeyle Kura Nehri, Beşikkaya Deresi’nde durdurulacak, vadi atlaması usulüyle Ardanuç Nehri’nden Çoruh’a, oradan da Karadeniz’e akıtılacak.

Somali’ye dönüşebilir

HES projesinden hem çevreciler hem de Ardahanlılar oldukça kaygılı. Projenin hayata geçirilmesi halinde Ardahan’ın bugünkü Somali’nin durumuna düşeceği ve nehrin geçeceği güzergâhta bulunan tüm köylerin göç dalgası yaşayacağı belirtildi. Türkiye’de organik tarım üreticiliği yapan illerin arasında bulunan Ardahan’da, HES’in organik ürünleri de bitireceği ifade edildi. 12 Haziran genel seçimlerinden önce projenin durdurulduğuna dikkat çeken Ardahanlılar, seçimlerden hemen sonra projenin hayata geçirilmesi için tekrardan girişimlerin başlatıldığını ve bunun siyasi amaçlı olduğunu söyledi.

Danıştay’a rağmen ihale edildi

Kura Nehri üzerinde planlanan HES projesi için “yürütmeyi durdurma” talebiyle Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açan Ulgar Tekin Şentürk, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nden davanın temyizi için dosyanın Danıştay’a gönderildiğini hatırlattı. Danıştay’dan projenin durdurulması için kararın verildiğini kaydeden Şentürk, 28 Eylül’de Ankara’da Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 13 firmanın katılımıyla projenin tekrardan ihale edildiğini dile getirdi.

‘Ekolojik yapı tamamen bozulacak’

Projenin Ardahan için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çeken Şentürk, hem Bölge İdare Mahkemesi hem de Danıştay’ın kararının kimsenin dikkate almadığını savundu. HES’in tüm Ardahanlıları etkileyeceğini belirten Şentürk, Kura nehri’nin uluslararası bir su olduğunu dile getirdi. Kura Nehri’nin Gürcistan’dan gelerek Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Hazar Denizi’ne döküldüğünü ifade eden Şentürk, uluslararası bir suyun üzerinde HES projesi yapılarak Beşikkaya Barajı’na akıtılmak istendiğini kaydetti. HES projesinin halktan gizlendiğini söyleyen Şentürk, HES ile Ardahan’ın ekolojik yapısının tamamen bozulacağını vurguladı.

Üniversitelerde ‘bilirkişi’ yok

Projeye engel olmak için Ankara’dan Ardahan’a geldiğini belirten Şentürk, projenin yaratacağı zararlar üzerinden mahkemeye “bilirkişi raporu” sunmak için Ardahan Üniversitesi’nden yardım istediğini söyledi. Üniversite Rektörü’nden “bilirkişi ekibi yok” yanıtını alan Şentürk, başka üniversitelere yaptığı başvurulardan da olumsuz cevap aldığını söyledi.

‘Ardahan’ın can damarı kesilir’

Kura Nehri’nin Ardahan’ın can damarı olduğuna dikkat çeken Şentürk, tüm Türkiye’de yaşayan Ardahanlılara seslenerek, şöyle dedi: “Projeye karşı çıkmak için Ardahan’daki tüm yurttaşların buna engel olması lazım. Bu proje hayata geçirilirse Ardahan yaşanmaz bir hale gelecektir. İki- üç kişi ile olabilecek bir şey değildir. Tüm Ardahan halkının el ele vermesi halinde Ardahan için can damarı konumunda olan Kura Nehri üzerinde HES projesine engel olabiliriz.”

Kamuoyuna çağrı

Şentürk, kamuoyuna da şu çağrıda bulundu: “Ardahan göz göre göre yok edilirken, buna sessiz kalmayın. Ekolojik bir yaşam için bu projenin derhal durdurulması gerekiyor. Aksi takdirde Ardahan’ın geleceği tehlike altında olacaktır. Bir daha dönüşü olmayan şeyler Ardahan’da yaşayacaktır. Tarım, hayvancılık bitecektir. Zorunlu göç dalgası başlayacaktır.

(Ajanslar)

You may also like

Comments

Comments are closed.