İklim KriziManşet

Çıldır Gölü’nde sular çekildi

0
Çıldır Gölü sular çekildi
Fotoğraf: Cüneyt Çelik/AA

Ardahan-Kars sınırında yer alan Çıldır Gölü‘nün su seviyesinde iklim krizinin neden olduğu yağışlardaki düşüş nedeniyle azalma yaşandı.

Kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan, kışın yüzeyi tamamen donduğu için buzlar kırılarak yapılan Eskimo usulü balık avcılığının yanı sıra atlı kızakla gezintiyle öne çıkan Çıldır Gölü’nün kıyı kesimlerinde su çekildi.

‘Kar ve yağmur sularıyla besleniyor’

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Kükrer, AA muhabirine yaptığı açıklamada gölün suyundaki kısmi çekilmenin kaynağının araştırılması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Cüneyt Çelik/AA

Çıldır Gölü’nün, çok büyük bir havzasının olmaması sebebiyle genellikle kar ve yağmur sularıyla beslendiğine dikkati çeken Kükrer, “Artık yazlar kurak geçiyor. Bu yazın büyük bir bölümü kurak geçti. Yağan yağışlar da öncelikle toprağı doyuruyor daha sonra göle ulaşıyor, bu nedenle göle akışlar azalmış olabilir. Tabii ki takip etmemiz gereken bir süreç” dedi.

Kükrer, gölün fazla sularının aktığı Kars’ın Arpaçay ilçesi tarafında da teknik bir çalışmanın yapılması gerektiğini aktardı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.