İstanbul SözleşmesiKadınLGBTİ+Manşet

Danıştay İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçti, kadınlar geçmeyecek

0

Danıştay 10’uncu Dairesi‘nin, İstanbul Sözleşmesi‘ni bir gecede fesheden Cumhurbaşkanı kararını hukuka uygun bularak onamasının ardından kadınlar meydanlarda.

Karara kadın ve LGBTİQA+ hakları savunucularıın yanı sıra muhalefet partilerinden de tepkiler gelmeye devam ediyor.

Dün akşam İstanbul‘da, Ankara‘da, İzmir’de sokağa çıkan kadınlar, “Danıştay’ın kararını tanımıyoruz!” dedi. Bugün pek çok şehirde daha eylemler yapılacak.

Bu karara imza atanlar şiddetten, cinayetten sorumludur

İstanbul’da Kadıköy İskelesi önünde yapılan protestoda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Danıştay 10’uncu Daire, oy çokluğuyla siyasi bir karar verdi” dedi ve şunları söyledi:

“Danıştay’ın o kocaman konferans salonunu dolduran kadınlar, LGBTQ+’lar, siyasi partilerden, kadın örgütlerinden, demokratik kitle örgütlerinden, barolardan gelen yüzlerce kişi Anayasa’nın ne olduğunu anlattı. Kimileri şiddete bizzat uğramış olan arkadaşlarımızdı, kimileri avukatlık yapan arkadaşlarımızdı, kimileri üniversitelerde bize ders veren hocalarımızdı. Teker teker, sanki okumayı anlama dersindeymişiz gibi tane tane anlatıldı. Anayasa, yasalar neyi söylüyor, cumhurbaşkanı kararı ne anlama geliyor, diye.

 

Bunu görmek istemediler.

Tıpkı Cumhurbaşkanının bir gece yarısı toplumun büyük bir kesimini karşısına alarak toplumun marjinalinde kalmış olan gerici bir grubu dikkate alıp İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı geri çektiği gibi, Danıştay da bu kararın altına kendisi de imzasını atmış oldu.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yayımladığı açıklamasında, “Bu karara imza atanları, bu ülkedeki her bir kadın cinayetinden, kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı işlenen şiddet suçlarından ve tek adam rejiminin bu topluma dayattığı her türlü hak gaspından sorumlu tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

Uluslararası sözleşmelerden tek kişinin kararıyla çıkılmasının önü açıldı

EŞİK Platformu, açıklamasında Danıştay’ın bu kararının hukuki niteliğine de dikkat çekti:

“Ne yazık ki bu karar ve gerekçesi, Türkiye’nin sadece İstanbul Sözleşmesi değil, temel insan haklarını ilgilendiren diğer uluslararası sözleşmelerden de tek kişinin kararıyla çekilmesinin önünü açmıştır. Tetkik hâkimi, savcı ve iki hâkim, ‘işlem açıkça hukuka aykırı’ dediği halde maalesef diğer üç hakim hukuk ve vicdana uygun bir karar vermedi; veremedi.

“Davalı Cumhurbaşkanı’nın bizzat Danıştay’a ziyarette bulunması; Danıştay’a yeni hâkim ve savcılar atanması ve çoğunluğu Sözleşme aleyhine olan temyiz makamı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yapısının bir süreliğine daha sabitlenmesi de zaten bildiğimizi daha da açık ediyor: Hukukun üstünlüğü ilkesini yerle bir eden bu karar, hukuki değil siyasidir.”

Kaybeden bütün ülke ve hukukun üstünlüğüdür.

Bu karar onaylanırsa, hiçbir uluslararası sözleşmenin ve mevcut yasanın güvencesi kalmayacak. Sadece hukukun üstünlüğü ilkesi değil, ülkenin ve herkesin hukuk güvenliği de yok edilmiş olacak.

Kadınlar, İzmir‘de de sokağa çıktı. Alsancak’ta  İstanbul Sözleşmesi Bizim, Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasında,”Yaşamlarımız için mücadele etmeye, sokak sokak örgütlenmeye ve İstanbul Sözleşmesi’ni her koşulda savunmaya devam edeceğiz” dedi:

“Kadın sığınma evi açmayan, var olanları bir bir kapatan, kadınları aile içi şiddete mahkum etmek isteyen, şiddete boyun eğmeyip gittiğimiz karakollardan bizleri evlere gönderen bir iktidarsınız. Bizleri yoksullukla, şiddetle, tacizle cezalandırmaya, haklarımızdan vazgeçmeye zorlamanızı kabul etmiyoruz!

Bugün Adana, Bursa, Antalya, Eskişehir, Muğla, Balıkesir ve daha pek çok şehirde eylemler devam edecek.

24 saat vaadi

EŞİK Platformu, açıklamasında tüm muhalefet partileri ve siyasi örgütlere İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkma çağrısı yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Danıştay’ın kararının ardından şu açıklamayı yaptı:

“Bu millete sözüm var. İktidar olduğumuzda, Allah’ın izniyle olacağız, halkın takdiriyle. İlk bir hafta içinde, hatta 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyacağız.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de “Az kaldı, Biz geleceğiz ve İstanbul Sözleşmesi yeniden yaşatacak” paylaşımında bulundu.

Altılı masanın önde gelen iki partisinin bu paylaşımlarına, masadaki diğer bir parti olan SAADET Partisi lideri Temel Karamollaoğlu‘nun, Sözleşme’den çıkılmasını savunduğu hatırlatıldı.

Erkek yargı kadınların katline ferman çıkardı

HDP, yayımladığı açıklamada, “Erkek yargı, adeta kadınların katline ferman çıkaran bir karara imza atarak bizleri şaşırtmadı.” ifadelerini kullandı:

“Her gün en az 5 kadının katledildiği ülkede pandemi bahanesiyle katilleri ve failleri salanlar, daha fazla kadın kırımın yaşanmasının sorumlusu olanlar, İstanbul Sözleşmesinin iptalini isteyenlerdir.”

Danıştay’ın verdiği karar Türkiye’de hukukun, adaletin katledilen her bir kadınla beraber bir kez daha katledilmesine atılan imzadır. Danıştay bu karar ile kadına yönelik şiddete onay vermiş oldu.

Hukukçular, sivil toplum kuruluşları, hak savunucuları, demokratik örgütler ve pek çok vatandaş da İstanbul Sözleşmesi’ne karşı verilen bu karara sosyal medyada tepki gösteriyor.

Danıştay’ın kararı, bazı örgütler tarafından temyize ve Avrupa İnsan Hakları Mhakemesi’ne (AİHM) taşınacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.