Doğa MücadelesiManşetTürkiyeUncategorized

Danıştay, Antalya Valiliği’nin itirazını reddederek ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptalini onadı

0

Antalya‘nın, yayla konumundaki Korkuteli ilçesinin kırsal Yazır ve Güzle mahalleleri sınırlarında, bir firmanın 22,16 hektarlık alanda ‘II-B Grubu Maden (Mermer) Aranması ve Açık İşletme Tesisi’ başvurusu üzerine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nce 10 Ekim 2018’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi.

Bunun üzerine mahalleli altı kişi, avukat Tuncay Koç aracılığıyla, kararın iptali için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Antalya Valiliği aleyhine dava açtı.

Yeterli araştırma ve değerlendirme yapılmadı

Dava dilekçesinde, ‘ÇED gerekli değildir’ kararında, maden ocağının köye olası etkileri, tarım alanlarına ve su kaynaklarına olası zararların göz önüne alınmadığı, söz konusu alanda sekiz bin dönüm tarım arazisi bulunduğu, maden sahasının işletilmesiyle meydana gelen tozumayla verimin düşeceği belirtildi.

Alan yakınında üç kuyu ve altı çeşmenin de olduğu belirtilerek, bu su kaynaklarının zarar göreceği, alanın yanında lahitler olan sit bölgesinin de bulunduğu, yeterli araştırma ve değerlendirmenin yapılmadığı ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istendi.

Antalya Valiliği, iptal kararına itiraz etti

Antalya 2’nci İdare Mahkemesi‘nin 2020’nin aralık ayında atadığı bilirkişi heyetinin incelemesi, 18 Şubat 2021’de tamamlandı. Bilirkişi heyeti raporunda, genel olarak olumsuz görüş bildirildi. Mahkeme de rapor doğrultusunda, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline karar verdi. Antalya Valiliği, iptal kararına itiraz etti. Danıştay 6’ncı Dairesi itirazı reddederek mahkemenin iptal kararını onadı.

ÇED olumlu da verilmemeli

Davacı köylülerin avukatı Tuncay Koç, şunları söyledi:

‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline ilişkin mahkeme hükmüne yapılan itirazın Danıştay tarafından reddedilmesiyle kararın kesinleştiğini kaydetti. ‘ÇED gerekli değildir’ kararı doğrultusunda bölgede maden ocağı açılamayacağını söyleyen Koç, “Eğer firma sahada maden ocağı açmak istiyorsa ÇED olumlu kararı olmalı. Buraya herhangi bir şekilde ÇED olumlu kararı da verilmemesi gerekiyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.