DünyaHayvan HaklarıKoronavirüs SalgınıManşet

Danimarka’da vizonların öldürülmesine gelen tepkilerin ardından Tarım Bakanı istifa etti

0

Danimarka‘da kürkü için çiftliklerde yetiştirilen vizonların üzerlerinde yeni tip koronavirüs mutasyonuna rastlandığı gerekçe gösterilerek öldürülmesine yönelik karar istifayı beraberinde getirdi.

4 Kasım tarihinde hükümet yetkilileri bir açıklama yapmış ve çiftliklerdeki yaklaşık 17 milyon vizonu öldürmeyi planladıklarını duyurmuştu. Yapılan açıklamada ülkenin kuzey kesiminde vizonlardan enfekte olan 12 kişide bulunan virüste mutasyon keşfedildiği belirtilmişti.

Muhalefet: Gerekli mevzuat yerine getirilmedi

Hükümet gerekçe olarak ise Covid-19’a karşı geliştirilen aşının mutasyonlu virüse etki etmediğini ve bu durumun dünyada yeni bir salgına yol açacağını göstermişti.

Söz konusu kararın hukuki dayanağı olmadığı belirtilirken birçok çiftlikte öldürme işlemi başladı. Öldürülen vizonlar ise ülkenin kuzeybatısında bulunan Holstebro kasabası yakınlarındaki askeri arazide toplu mezarlara gömüldü.

Muhalefet partileri ise hükümet yetkililerini gerekli mevzuatı yerine getirmeden çiftliklerdeki vizonlarının öldürülmesi emrini vermesi ile suçladı.

‘Süreç içerisinde yalan söylendi’

Bu süreçte 1,5 saat boyunca kamuoyuna açık bir toplantıda, Parlamento Çevre ve Gıda Komisyonu’na ifade veren  Tarım Bakanı Mogens Jensen “Halk sağlığı önce geldiği için, hükümet yasa çıkarmayı beklemedi” demişti.

Ancak daha sonra yaptığı bir açıklamada ise “Hükümet yasal dayanağın eksik olduğunu daha sonra öğrendi” demişti. Bu sebeple muhalefet partileri Jensen’in yalan söyleyerek kamuoyunu yanılttığını ve istifa etmesi gerektiğini söyledi.

‘Sorumluluğu üzerime alıyorum’

Tepkiler üzerine sorumluluğu üzerine alan Tarım Bakanı Mogens Jensen istifa ettiğini duyurdu.  ntv.com.tr’nin aktardığına göre Jensen, “Bugün başbakana hükümetten istifa etmek istediğimi bildirdim” dedi.

Danimarka televizyonu DR’ye konuşan Jensen, “Özür dilerim, bunun tüm sorumluluğunu alıyorum” dedi. “Süreç boyunca gerçekleri söyledim.” diyen Jensen, süreçle ilgili bakanlığının bir rapor hazırladığını ve raporun bir hafta içinde hazır hale geleceğini belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.