ManşetTarım-Gıda

Danimarka meclisi kamu alanlarında vegan yiyecek zorunluluğunu görüşecek

0

Danimarka parlamentosundaki dokuz partiden dördü birleşerek, kamusal alanların hepsinde vegan yiyecek opsiyonun olması için yasa taslağı hazırlayıp, parlamentoya sundu.

Yasa taslağında, hapishanelerden, okul kantinlerine kadar kamusal bütün alanlarda vegan yiyeceklerin bulundurulması zorunlu tutuluyor. Danimarkalı parlamenterler, yakın zamanda Portekiz’de de yürürlüğe giren kamusal alanlarda vegan yiyecek bulundurma yasasından etkilendiklerini belirtti.

Şu an Portekiz’de, kamusal alanlarda vegan yemek opsiyonu bulundurmamak suç olarak görülüyor. Portekiz Vejetaryen Derneği 2016 yılında 15 bin imza toplayarak tasarının meclise gelmesini sağlamıştı. Danimarka Vejetaryen Derneği de benzer bir yol izleyerek imza topladı ve 12 bin imza ile meclise taslağı sundu.

Danimarka Vejetaryen Derneği Genel Sekreteri Rune-Christoffer Dragsdahl, kendilerini beklentilerinin çok üstünde insanların dinlediğini ve destek olduğunu, Danimarka politikasında veganların tanınmasının çok yeni olduğunu belirterek, sağ partilerin bu destekten ötürü çok şaşırıp, veganizmin oldukça popüler olduğunu görmelerini sağladığını ve son olarak da bu yasa tasarısı ile vegan opsiyon bulunmayan kamusal alanlarda insanların zorluk çekmeyeceğini amaçladıklarını belirtti. Dragsdahl’a göre, Danimarka halkının %56’sı et tüketimini azaltmak istiyor ve %44’ü de kamusal alanlarda bitki bazlı yiyecek opsiyonlarının olmasını istiyor.

Bir süre önce Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği‏ (TVD), Türkiye’de bu yönde yasal bir düzenleme yapılması için imza kampanyası başlatmıştı.

Ocak ayı sonunda bakanlığa sunulacak ilgili dilekçeye imza vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

(Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği‏)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.