Dünyaİklim KriziManşet

Danimarka, Kopenhag kıyılarına iklim krizine karşı önlem olarak yapay ada inşa edecek

0

Adı Lynettehold olarak belirlenen ada, anakaraya çevre yolu, tüneller ve halka açık bir metro hattı ile bağlanacak. Yaklaşık 2,6 km² büyüklüğünde planlanan ada için yapılan projenin bu yıl içinde başlatılması bekleniyor.

ZM Science’ın aktardığına göre, hükümet, küresel ısınmaya bağlı iklim krizi nedeniyle ortaya çıkan güçlü fırtına dalgaları ve deniz seviyesindeki yükselme yüzünden meydana gelebilecek sel baskınlarına karşı bir işlev görmesini umuyor. Adanın yaklaşık 35.000 kişiye ev sahipliği yapması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanı Benny Engelbrecht geçen yıl, “Lynetteholm, Kopenhag için kuzeyden gelen etkili fırtına dalgalarına karşı koruma sağlayacak ve böylece önümüzdeki yıllarda daha aşırı hava koşullarına maruz kalması muhtemel olan şehir vatandaşları için güvenlik oluşturacak” demişti. 

Danimarka, en iddialı iklim planlarından bazılarına sahip ülkeler arasında yer alıyor ve emisyonlarını 10 yıl içinde (1990 seviyelerine kıyasla) %70 oranında azaltma sözü vermiş durumda. En yüksek rakımı 173 metre olan ülke özellikle denizden gelen tehditlere karşı diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla açık.

Adanın inşasında çalışacak şirket olan By & Havn’ın CEO’su Anne Skovbro, parlamentonun partiler arası kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi: “Lynetteholm, kentin genç ve gelecek nesillerinin yararına olarak Kopenhag’ın önemli bir iklim korumasıdır.” 

Çevre aktivistleri: Yeşil yıkama

Ancak herkes program hakkında bu kadar heyecanlı değil. Bazı çevreci gruplar, projenin iptali için dava açtı.  Denizdeki tortu hareketinin yerel ekosistemleri ve su kalitesini etkileyebileceğini savunan aktivistler, buna ek olarak proje için her gün şehir içinde bir kamyon filosunun da hareket etmek zorunda kalacağına işaret etti.

Danimarka’daki İklim Hareketi (“Klimabevægelsen i Danmark”) Genel Sekreteri Frederik Roland Sandby de, projenin çevresel faydalarını bir “yeşil yıkama” örneği olarak reddettiklerini açıkladı. Sandby’nin vurguladığı  projenin olumsuz yönleri arasında, adanın inşaatının gerektireceği ekstra trafik, hava ve su kirliliği ve emisyon artışı da yer alıyor.

Kopenhag Belediyesi’nin yayınladığı, sanatçıların Lynetteholm’un nasıl görüneceğine dair çizimleri. 

Proje hakkında Avrupa Adalet Divanı nezdinde de itirazlar sürdürülüyor. İnşaata çevresel değerlendirme ve konut, ulaşımın yaratacağı etkiler gibi diğer gelişmeler perspektifinden değil, sadece adanın kendisine odaklanıldığı gerekçesiyle itiraz ediliyor.

Kopenhag üzerinde uzun vadeli etkileri olacak proje inşaatının 2070 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.