DünyaManşet

Danimarka erken seçim kararı aldı

0

Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, başbakanlık konutu Marienborg’da bir basın toplantısı yaparak, 15 Eylül’de erken genel seçim yapılacağını söyledi.

Rasmussen, açıklamasında ”Ekim ayında meclis açılacak ve yeni yasama yılına başlayacaktı. Ama iş kıyafetini giymeden önce seçimin yapılmasını uygun gördüm. Sonbaharda alınacak bütçe kararı ve refah düzeniyle ilgili düzenlemelerin daha sağlıklı yapılabilmesi için seçimin parlamento açılmadan önce yapılmasının doğru olacağını düşündüm. Liberal Parti ve Muhafazakar Parti olarak daha güçlü bir iktidarda işbirliği yapmak istiyoruz. Seçim kararımı Kraliçe Margrethe’ye bildirdim. Tüm Danimarka halkına iyi seçimler diliyorum” dedi.

Başbakan Rasmussen’in erken seçim kararı ile iktidara gelmesi beklenen Sosyal Demokrat Parti ve Sosyalist Halk Partisi’nden oluşan ‘kırmızı blok’da bayram havası yaşandı. Ülkede gündem bir anda değişirken milletvekili adayları hemen yardımcılarına telefon ederek, seçim çalışmalarına başlamalarını istedi. Sosyalist Halk Partililer Rasmussen’in açıklamasından tam 12 dakika sonra ilk seçim afişini sokaklara asmıştı bile.

Ülkede yapılan son kamuoyu araştırmaları, ‘kırmızı blok’takilerin oyların yüzde 51.7’sini kazanarak iktidara geleceğini, iktadardaki ‘mavi blok’un ise yüzde 48.3 oy oranı ile iktidarı kaybedeceğini gösteriyor.

Kamuoyu araştırmalarının doğru çıkması durumunda, Danimarka’da ilk kez bir kadın başbakan olacak. Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle Törning Schmidt, ülke tarihinde ilk kadın başbakan olarak üç hafta sonra başbakanlık koltuğuna oturacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.