Danimarka 2019’da elektriğinin yarısını rüzgardan karşıladı

Bu payın yüzde 18’i deniz üstü rüzgar santrallerinden gelirken yüzde 29’u da karasal rüzgar santrallerinden sağlandı.

Danimarka kamu elektrik dağıtım şirketi, 2019 yılında ülkenin elektrik üretiminin yarısına yakınını sadece rüzgar enerjisi santrallerinden ürettiğini duyurdu. Şirket, açıklamasında bunun Danimarka için yeni bir rekor olduğunu belirtti.

Enerji Günlüğü‘nde yer alan habere göre Danimarka 2019 yılında elektrik tüketiminin yüzde 47’sini rüzgar enerjisinden karşıladı. Bu oran 2018 yılında yüzde 41 ve 2017 yılında da yüzde 43 idi.

Deniz üstü rüzgar santrallerinin payı büyük

Açıklamaya göre rüzgardaki bu payın yüzde 18’i deniz üstü (offshore) rüzgar santrallerinden, yüzde 29’u da karasal rüzgar santrallerinden geldi. Yenilenebilir enerjinin ülke elektrik üretimindeki payındaki bu önemli artışta Kuzey Denizi’nde ülkenin en büyük deniz üstü (offshore) rüzgar santralinin kurulması etkili oldu.

The Horns Rev 3 RES 425 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Danimarka’nın sol koalisyon hükümeti, ülkenin emisyonunu 2030 yılına kadar 1990 yılına göre yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR