Doğa Mücadelesi

DAÇE’den uyarı: Yaşam alanlarımızı terk edin

0

7 ocak Cumartesi günü İskenderun’da toplanan DAÇE (Doğu Akdeniz Çevrecileri) bölgede kurulması planlanan termik ve nükleer santraller başta olmak üzere enerji yatırımlarının çevre için oluşturduğu tehdide dikkat çektiler. Hükümetin doğayı bir varlık olarak değil, şirketlerin kar etmelerine yarayan sonsuz bir kaynak olarak gören enerji politikasını eleştiren ve yatırımcı şirketleri bir an önce bölgeyi terk etmeye çağıran platformun basın açıklaması şöye:

 

DOĞU AKDENİZ ÇEVRE DERNEKLERİ BASIN BİLDİRİSİ

 

Bizler Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlar olarak geleceğimizden kaygılıyız. Güzelim sahillerimize kıtlık ve ölüm getirecek kömürlü  ve nükleer yakıtlı santraller yapılmak isteniyor. Dünya da   yan yana  iki adet bile santral yokken sahillerimize 16 adet termik santral bitişik parsellere yapılmak isteniyor.

Termik santral kaynaklı ağır metal, radyoaktif kirlilik ve asit yağmurlarına bağlı bölgemizde tam bir yok oluş yaşanacaktır. İskenderun körfezinde ağır metal kirliliğine bağlı kanser oranı artmıştır. İnsanlarımız ölmektedir.Termik santrallerle beraber bu sorun katlanacaktır.

İskenderun’da Diler  santraline karşı ÇED iptal davasını kazandık. Bütün lisans alan santrallere lisans iptal davası açtık. Erzin ilçesi Burnaz sahilindeki Egemer ve Selena santrallerine karşı ek olarak imar planı değişikliği iptal davası açtık. Erzin,İskenderun,Ceyhan,Yumurtalık, Akkuyu  ve tüm Çukurova ve Doğu Akdeniz vazgeçilmezimizdir. Bizlerin mücadelesi yaşam alanlarımızı koruma, gelecek nesillerimize sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakma mücadelesidir.

Santral firmalarını son kez uyarıyoruz. Yaşam alanımızı terk edin.

Aynı şekilde HES (Hidroelektrik Santralleri) yapma girişiminde olan tüm firmaları da uyarmak istiyoruz. Kamu denetiminden tümüyle yoksun bu santraller can suyundan balık geçitlerine, inşaat hafriyatından dağıtım ve iletim sorunlarına kadar kar amacıyla kuralsız çalışmakta, doğayı tahrip etmekte, iş yerlerinde taşeronlaşmayı hızlandırmaktadır.

Bütün Türkiye’nin olduğu gibi HES’ler bölgemizin de en önemli sorunlarından biridir. Enerji ihtiyacının yalnızca % 10’u nu karşılayabilecek nitelikteki bu santraller ÖLÜM demektir.

Temiz enerji seçeneği rafa kaldırılmış durumdadır. Maksat hidrolik potansiyelin değerlendirilmesi değil, suyun ticarileştirilmesidir.

Bizler Doğu Akdeniz Çevrecileri olarak nükleer yakıtlı, fosil yakıtlı tüm enerji santrallerine, geleceğimize sahip çıkmak adına karşıyız. Suyun ticarileştirilmesine yol açan enerji verimliliği düşük HES’lere de karşıyız. Çünkü bizler bu ülkeyi seviyoruz ve gelecek kuşaklara karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz.

İtirazlarımızı haykırmaya devam edeceğiz.  Her türlü hukuksal ve demokratik mücadelenin içinde olacağız.

Yeniden söylüyoruz ki; BU TOPRAKLAR BİZİM. KAR AMACI İLE BURADA BULUNAN VE YAŞAM HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALMAYA ÇALIŞAN TÜM FİRMALARIN BÖLGEMİZDEN GİTMELERİNİ İSTİYORUZ.

K

 

DOĞU AKDENİZ ÇEVRE DERNEKLERİ PLATFORMU (DAÇE)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.