İklim KriziManşet

Cumhuriyetçi adaylardan küresel ısınmayı inkâr yarışı

0
Ne iklim değişikliği? (GOP-Cumhuriyetçi Parti)

Rick Santorum (solda) ve Mitt Romney

ABD’de bu yıl sonunda yapılacak başkanlık seçimine katılacak adayı belirlemek üzere Cumhuriyetçi Parti‘de çekişme kızışırken, iklim değişikliğini inkar yarışında olası adaylar birbirlerini aratmıyor.

Eski Massuchusetts valisi Mitt Romney son olarak dün Iowa eyaletinde yapılan önseçimde rakibi Rick Santorum’u küçük bir farkla geçerek birinciliğe oturmuştu. Mitt Romney iklim değişikliği konusunda bir öyle, bir böyle söylemesiyle tanınıyor. Romney, 2010’da yayımlanan kitabı ‘No Apology’de, iklim değişikliğinin varlığına ve sebebinin de insan aktiviteleri olduğuna inandığını yazmıştı. Romney bu görüşlerini Haziran 2011’de yazdığı bir yazıda da sürdürmüştü. Ancak başkanlık yarışı kızışırken Romney’in görüşlerinde de ani bir değişiklik oldu. Geçen Ekim ayında Romney “İklim değişikliğine neyin neden olduğunu bilmiyoruz. Ve elbette karbondioksit emisyonlarını azaltmak için trilyonlarca dolar harcamak doğru bir yol değil” diyordu. Romney bu konuşmasından sonra yenilenebilir enerji ve otomobillerdeki emisyonların düşürülmesi konusunda da benzer itirazlar yükseltmeye başladı.

Ne iklim değişikliği? (GOP-Cumhuriyetçi Parti)

Mitt Romney’in rakibi Rick Santorum ise tam bir inkârcı. Santorum Haziran 2011’de Fox News kanalında verdiği bir mülakatta “iklim değişikliği diye bir şey yok” demişti bile. Hemen ardından ABD’de geçen yıl yılın iklim inkarcısı seçilen radyocu Rush Limbaugh’ya konuşan Santorum, küresel ısınmanın “liberallerin komplosu” olduğunu söylüyor ve iklim biliminden “çöp bilim” olarak bahsediyordu. Zaten 16 yıldır Pennsylvania senatörü olan Santorum’un kömür şirketlerinin büyük dostu olduğu biliniyordu.

Cumhuriyetçilerin başkanlık yarışında üçüncü sırada olan Ron Paul da küresel ısınmayı “palavra” olarak gören bir inkârcı. İklimin değiştiğine ve değişiyorsa bile insan etkinliklerinin buna bir etkisi olduğuna dair bilimsel kanıt olmadığını iddia eden Paul, tahmin edilebileceği gibi karbon emisyonlarının azaltılmasına ve yenilenebilir enerjiye sübvansiyon sağlanmasına da hiç sıcak bakmıyor.

Yarışta halen dördüncü sırada yer alan, ama başkanlık için ciddiye alınmaktan çok mizah malzemesi olan Niwt Gingrich ise geçen hafta yaptığı bir açıklamada yeni yayınlanacak kitabına almayı düşündüğü iklim değişikliği bölümünü çıkardığını açıklamıştı.

Kısacası iklim değişikliği açısından Cumhuriyetçi adayların hiçbirinin birbirinden farkı yok. Obama ne yapabildi ki, denebilir elbette, ama bu yılki seçimlerde Cumhuriyetçiler seçimi kazanırsa değil Obama’yı, George W. Bush’u mumla arayabiliriz gibi görünüyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.