Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşetYerel

Cumhurbaşkanlığı, Cengiz Holding için acele kamulaştırma kararı aldı

0

Haber: Gençağa Karafazlı

*

Rize‘nin İkizdere ilçesinde bulunan Gürdere ve Cevizlik köyleri arasında yer alan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz Holding tarafından yapılması planlanan lojistik liman inşaatında ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle acele kamulaştırma kararı alındı.

Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı Projesi kapsamında deniz dolgusunda kullanılacak hammaddenin temini amacıyla ihtiyaç duyulan taş ocağı ile bağlantı yoluna isabet eden bazı taşınmazların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması hakkındaki karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mevcut durumda, Şimşirli Köyü, Cevizli Köyü ve Gürdere Köyü‘nden yılda 31.448.000 ton dinamit patlatılarak taş çıkarılacak.

Acele kamulaştırma kararı

Bugünkü Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda şu ifadelere yer verildi:

Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı Projesi kapsamında deniz dolgusunda kullanılacak hammaddenin temini amacıyla ihtiyaç duyulan taş ocağı ile bağlantı yoluna isabet eden ve ekli plan listede bulundukları yer ve ada/parsel numaraları gösterilen taşınmazlar ile muhdesatın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27nci maddesi gereğince karar verilmiştir.”

İDEF, bölge halkına dayanışma çağrısı yapmıştı

İkizdere Dernekleri Federasyonu, (İDEF) dünyada öncelikli korunacak 200 ekolojik bölgeden biri olan İşkencedere Vadisi’ne yapılacak olan taş ocağıyla ekolojik dengenin, yer altı ve yer üstü sularının ve bölge halkının geçim kaynağı olan çay ve bal üretiminin ortadan kalkacağını söylemişti. Federasyon, taş ocağına karşı bölgede yaşayan vatandaşlara dayanışma çağrısı yapmıştı.

İDEF daha önce de “Sende Katıl İkizdere İşkencedere Vadisi’ne Nefes Ol” isimli bir kampanya yaparak Rize İdare Mahkemesi‘nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği alanda, Cengiz İnşaat’ın mahkemenin kararlarını yok sayarak zorla taş ocağı açmak istemesine karşı da harekete geçmişti.

Cengiz İnşaat’a taş ocağı için 21.08.2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından, Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararı verdiği bölgenin hemen alt kısmı için “ÇED gerekli değildir” raporuyla ruhsat verildiği ortaya çıkmıştı.

Ne olmuştu?

130 futbol sahası büyüklüğünde olan İşkencedere Vadisi’nde daha önce taş ocağı için ruhsatlandırma izni alınmıştı.

Ruhsatlandırma iznine karşı Cevizlik ve Gürdere Köylüleri, Rize İdare Mahkemesi’ne 2019 yılı Ekim ayında ruhsat iptali ve yürütmeyi durdurma davası açmıştı. Verilen hukuki mücadele sonucunda, 2020 Ağustos ayında görülen karar davasında Cevizlik ve Gürdere Köylüleri haklı bulunarak yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Bu karar sonrası İyidere Lojistik ihalesini alan Cengiz Holding, mahkemenin yürütmeyi durdurduğu aynı alanda taş ocağı açmak için başvurdu. Bu başvurunun ardından Cengiz İnşaat çalışanları, Cehennem Deresi Vadisi‘ne giderek keşif çalışması başlattı. Ancak, bölge halkı çalışanları bölgeden uzaklaştırdı.

You may also like

Comments

Comments are closed.