İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Cumartesi anneleri ikinci kez hakim karşısında: Reddi hakim talebi reddedildi

0
Kayıp yakınlarını  ve faili meçhul cinayetlerin faillerini arayan Cumartesi Anneleri’nin 2018 yılında, Galatasaray Lisesi önündeki  700. hafta eyleminde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu‘na muhalefet ettikleri gerekçesiyle 46 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü.

Duruşmayı takip edenler arasında bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal‘ın “Hukuka aykırı şekilde yargılama yapamazsınız, kanuna uygun hareket etmek zorundasınız” sözleri nedeniyle hakimin isteği üzerine polis tarafından dışarı çıkarılmak istendiği, ancak Tanal’ın salondan çıkmadığı belirtildi.

Tanal, mahkeme başkanı tutanağını basına göstermeye çalışırken bir görevli, Tanal’ın elinden tutanağı almaya çalıştı. Tutanak yırtıldı. Tanal’ın salona alınmamasına avukatlar tepki gösterdi.

Verilen aranın ardından CHP’li Tanal duruşma salonuna alınmadı, avukatların reddi hakim talebi reddedildi. Mahkeme başkanı salonu terk etti, bir sonraki duruşma 24 Kasım’a ertelendi.

‘Kayıp çocuklarının akıbetini sormak, annelerin en doğal hakkı’

Çağlayan Adliyesi’nde görülen duruşma saat 10.00’da başlaması gerekirken 12.45’te başladı. Davayı İstanbul, Diyarbakır, Van ve Ankara baroları ile  CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi takip etti.

Davada beraat kararı verilmesi gerektiğini belirten Cumartesi Anneleri’nin avukatı Öztürk Türkdoğan, “700 hafta devam eden oturma eyleminde, bu haftaya gelindiğinde İçişleri Bakanı ‘Açıklama yapamazsınız’ dedi. İki yıl süren OHAL boyunca da annelerimiz eylemlerine devam etti. Ne değişti 700’ncü haftada? Cumartesi Anneleri’nin çocuklarının akıbetini sorması en doğal haklarıdır. Derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini talep ediyoruz” diye konuştu.

Besna Tosun: Saldırıya uğrayan da yargılanan da biziz

19 Ekim 1995 tarihinde evinin önünden gözaltına alınarak kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun da 700. haftada yapılması planlanan ancak polis saldırısıyla karşılaştıkları basın açıklaması için şunları söyledi: “Bugün burada hakları ihlal edilen ve polis şiddetine maruz kalan bizler yargılanıyoruz. Önce sevdiklerimizi aldılar, yaşamdan tüm izlerini sildiler. Bize en ufak bir umut kırıntısı dahi bırakmamak için bizi zamansız ve mekansız bıraktılar. Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçin demek, sevdiklerinizden vazgeçin demek. Ben vazgeçmiyorum. Bizler bir daha aynı acıların yaşanmaması için adil bir yargı önünde hesap sormayı seçtik. Babamı aramaktan vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim.”

Mahkeme başkanı ise Tosun’a kolluk kuvvetinin darp edildiğini bu yönde raporların olduğunu söyledi.

Diyarbakır Barosu: Utanç davası

Cumartesi Anneleri’nin avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Nahit Eren ise “Dünyanın en barışçıl eylemlerinden biri. Türk yargısı için bu dava, bir utanç davası. Bu iddianameyi hukuk düzeni içerisinde kabul etmek mümkün değil” dedi.

Bir sonraki duruşma 24 Kasım’da

Davasında avukatların hakimin dosyadan çekilmesini talebi reddedilirken, bir sonraki duruşma 24 Kasım’a ertelendi.

CHP’li Tanal duruşmaya ilişkin sosyal medya hesabından, “Cumartesi Anneleri davasında yargıç, savunma yapan sanıkları adeta savunma dışına çıkmayın diyerek duruşmadan çıkarılacağı tehdit ederek savunma kısıtlanıyor. Polisiye tedbirler ile hakim yargılama yapamaz” ifadelerini kullandı.

Cumartesi anneleri davasında toplam 46 kişiye “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmış, o gün eyleme katılan milletvekillerinin dosyaları ise dokunulmazlıkları olduğu için ayrılmıştı. İlk duruşma mart ayında görülmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.