DoğaManşet

Peçeli baykuş da yok oluyor

0

Barn OwlHarry Potter’ın baykuşunu bildiniz mi? Harry Potter çılgınlığı nedeniyle evlerde beslenmeye başlanan ve başa çıkılamayınca da doğaya salınarak açlıktan ölmelerine neden olunan baykuşların başı bu kez de iklim değişikliğiyle dertte.

IUCN’in türleri tehlikede olan türler listesinde yer almayan baykuşların bir türü olan kalp yüzlü peçeli baykuşların İngiltere’de tükenmeye yüz tuttuğu ortaya çıktı. Bunun nedeni de bu hayvanların üreme döneminde havaların beklendiğinden daha soğuk gitmesi.

Barn owl

Peçeli baykuş (Tyto alba)

The Guardian’dan Jamie Doward’ın haberine göre 2013 peçeli baykuşlar için en kötü yıl oldu. Dört yıl ardarda aşırı iklim olaylarının yaşanmasının ardından İngiltere’de 1000 çiftten az peçeli baykuş kaldığı tahmin ediliyor. Normalde bu kuşların 4000 çiftten fazla olması gerekiyormuş, ancak bu sayı bile 1980’lerden bu yana bir yüzyıl önceki nüfuslarının %70 altında. Kuş bilimciler cüce baykuşların bugün durumunu “felaket” olarak tanımlıyor.

Bu yok oluşun nedeni 2009’dan bu yana yaşanan soğuk kışlar ve normalde daha kurak olması gereken yavrulama mevsimlerinden görülen aşırı yağışlar.

Yani İngiltere’nin kırsal alanlarında en çok bulunan ve bu nedenle ülkenin halk kültüründe büyük yer tutan, örneğin iyi şans işareti olan baykuşlar iklim değişikliği nedeniyle ortadan kalkabilir.

Baykuşların Anadolu’daki durumları da merak konusu.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.