DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Covax’dan yoksul ülkelere 237 milyon doz aşı: Bu ortaklık salgının seyrini değiştirecek

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından aşıların tüm dünyada adil bir şekilde dağıtılması için oluşturulan Covax, Mayıs ayı sonuna kadar 142 ülkeye 237 milyon doz AstraZeneca aşısının teslim edileceğini kaydetti.

İlk teslimatları Gana ve Fildişi Sahili‘ne yapılan aşılar, ülkelere iki aşamada teslim edilecek.

‘Bu ortaklık salgının seyrini değiştirecek’

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında Covax kapsamında Angola, Kamboçya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Nijerya’ya aşı gönderileceğini duyurdu.

Ghebreyesus, ülkelerle yapılan ortaklığın salgının seyrini değiştireceğini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

Daha önce benzeri görülmemiş bu ortaklık salgının seyrini değiştirmekle kalmıyor aynı zamanda gelecekte meydana gelebilecek sağlıkla ilgili acil durumlara dünyanın nasıl yanıt vereceğini de değiştiriyor.”

Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo da aynı toplantıda bir açıklama yaparak, Gana’nın yıl sonuna kadar 20 milyon kişiyi aşılamayı planladığını kaydetti.

Gana’ya Covax kapsamında aşı teslimatı yapılmıştı.

Muhafaza etmesi ve ulaşımının sağlanması açısından diğer aşılara göre daha avantajlı olan AstraZeneca’nın, bu program kapsamında yoksul ülkelere gönderilecek aşıların çoğunu oluşturması öngörülüyor.

Covax tarafından yapılan açıklamada, AstraZeneca dışında 1,2 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısının yılın ilk çeyreğinde yoksul ülkelere ulaştırılmasının amaçlandığı da bildirildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.