Kategoriler: EmekManşet

Çorum Alpagut’ta direnen maden işçileri kazandı

Alpagut madeninde çalışan ve sendikal hakları için direnen işçiler, 15 gün yeraltında sürdürdükleri direnişin sonunda kazanımlarını elde etti.

Çorum’un Dodurga ilçesindeki Alpagut’ta ODAŞ Grubu‘na bağlı Yel Enerji Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. işçileri, DİSK/Dev. Maden-Sen‘e üye oldukları için altı ay ücretsiz izne çıkarılmak istendi ve işçiler bunun üzerine yeraltına inerek direniş başlattı. Altı ay ücretsiz izni kabul etmeyen işçiler, işlerini geri alıncaya kadar çıkmayacaklarını ve sonuna kadar direneceklerini ifade etmişti.

Maden işçilerinden Ferhat Kara, dün rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. İşçiler, “Arkadaşlarımızın başına gelen her zarardan ODAŞ Yel Enerji A.Ş. yetkilileri sorumludur, tek tek hesabını sormak Dev. Maden-Sen olarak boynumuzun borcudur” mesajını paylaştı.

Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı işyerinde, çalışanlar çıplak ücret dışında hiçbir yan hak almadan, kendi imkanlarıyla işyerine gelip gitmek zorunda kalıyor. Şirket yetkililerinden temel haklarını talep eden işçiler, herhangi bir olumlu yanıt alamıyor. Dev.Maden-Sen sendikasına üye olan işçiler, Çalışma Bakanlığı‘ndan olumlu yetki belgesi aldıktan sonra, işverenin mahkemeye itirazı ile karşılaştı ve süreç uzatıldı. Bu süreçte sendikalı işçilere yönelik baskılar arttı.

Çorum’da maden işçileri, sendika hakkı için yeraltına inerek direniş başlattı

Altı ay ücretsiz izne çıkarılmaya karşı çıkan işçiler yeraltına indi ve işlerini geri alıncaya kadar çıkmayıp direneceklerini belirtti. Bölgeden alınan haberlere göre jandarmanın işçi ailelerini madene almadığı belirtilirken direnen işçiler, “İşletme, arkadaşlarımıza yemek indirmemize izin vermiyor. Eğer bu tavır devam ederse, eylem işletmenin zoruyla açlık grevine dönüşecek” dedi.

15 gün süren direnişin ardından işçiler nihayet, kazanımlarını elde etti. Dev.Maden-Sen’in X üzerinden duyurduğu mesajda “Direnişin kazanımla sonuçlanması için dayanışmada bulunan emek ve demokrasi güçlerine ve dostlarımıza teşekkürler” ifadeleri yer aldı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: ÇorumMadencilik