Kategoriler: İklim KriziManşet

Copernicus verilerine göre en sıcak haziran ayını yaşayarak yeni bir rekor kırdık

Yazar:
Yeşil Gazete

Avrupa Birliği (AB) İklim Değişikliği Servisi Copernicus‘un verilerine göre 2024 Haziran’ı ayı en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçti.

Geçen yıla göre 0,14 derece daha sıcak geçen haziran ayında sıcaklıklar 1991-2020 yıllarının ortalamasından 0,67 derece daha yüksekti. Sanayi öncesi dönemi referans alan 1850-1900 yıllarının ortalamasına göre ise 1,64 derece daha fazla ısındık. Bu da küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üstünde tutma hedefine ulaşılamadığına işaret ediyor.

ERA5 verilerine göre 2024 Haziran’ı, art arda en sıcak ay rekorunun kırıldığı 13. ay oldu. Son 12 ayda küresel sıcaklık artışı 1991-2020 yıllarının ortalamasının 0,76 derece üzerindeyken 1850-1900 yıllarının ise 1,64 derece üzerinde oldu.

Rekor üstüne rekor: En sıcak mayıs ayını yaşadık
Nisan’da yine ‘en sıcak Nisan’ rekoru kırıldı
Dünya, kayıtlara geçen en sıcak mart ayını yaşadı: Üst üste onuncu rekor

Türkiye ortalamadan fazla ısındı

Copernicus verilerine göre Avrupa’da sıcaklığın en çok yükseldiği bölgeler Güneydoğu Avrupa ve Türkiye oldu. Batı Avrupa, İzlanda ve Kuzeybatı Rusya ise ortalamaya yakın veya ortalamanın biraz altında kaldı.

1991-2020 ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıklar Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’de sıcak dalgalarının yaşanmasına yol açtı. Birçok bölgede termometreler 40 derecenin üstüne çıkarken Atina, 1860 yılından bu yana kayıtlara geçen en sıcak haziran ayını yaşadı.

[İklim Krizi] Avrupa’da bu yaz yine sıcak rekorları kırılacak

Dünya genelinde ise ortalama sıcaklıkların aşıldığı bölgeler Kanada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Batı Meksika, Brezilya, Kuzey Sibirya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Batı Antarktika oldu.

Yüksek sıcaklıklar Kanada, ABD, Meksika ve Brezilya’nın birçok bölgesinde orman yangınlarını tetikledi. Hindistan, Pakistan ve Kore‘de ise uzun ve şiddetli sıcak dalgaları etkili oldu.

Hindistan seçimlerinde 33 görevli aşırı sıcak nedeniyle öldü
Rekor sıcaklıkların yaşandığı haziranda orman yangınları geçen yıla göre beş kat arttı
Dünya başkentlerinde sıcak gün sayısı giderek artıyor
İklim krizi: Güney Sudan’da okullar 45°C’lik sıcak dalgası öncesi kapanıyor

Deniz yüzeyi sıcaklığı rekorunda 15. ay

La Niña‘nın gelişmeye başladığı Pasifik‘te ise sıcaklıklar ortalamanın altındaydı. Ancak okyanus yüzeyindeki hava sıcaklıkları yine de bölge geneline göre yüksek kaldı. 

Ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı 60° Kuzey-60° Güney enlemleri için haziran ayında kaydedilen en yüksek değere ulaştı. Haziran ayı, 20,85 dereceye ulaşan deniz yüzeyi sıcaklığı ile ERA5 veri kaydında en yüksek sıcaklığın kaydedildiği 15. ay oldu.

Tropikal batı Pasifik ve ekvatoral Pasifik bölgeleri deniz yüzeyi sıcaklığı ortalamalarının yükselmesinde önemli bir rol oynadı.

Aşırı hava olayları tetiklendi

EuroNews kaynaklarının aktardığına göre Texas A&M Üniversitesi’nden iklim bilimci Andrew Dessler, henüz küresel olarak 1,5 derece eşiği aşılmadan bile iklim değişikliğinin sonuçlarını ve aşırı iklim olaylarını çok net görmeye başladığımızı söyleyerek sellerin, fırtınaların, kuraklıkların ve sıcak dalgalarının giderek daha şiddetli hale geldiğine dikkat çekti.

İklim krizi, Birleşik Krallık ve İrlanda’da ‘dinmeyen yağmurlar’a neden oluyor

Copernicus’a göre Karayip Denizi‘nde rekor deniz yüzeyi sıcaklıkları ise  Kategori 5 seviyesine en kısa sürede ulaşan kasırga olarak kayıtlara geçen Beryl Kasırgası‘nın henüz kasırga sezonunun başında oluşmasına katkıda bulunmuş olabilir.

İklim değişikliği Beryl Kasırgası’nın daha erken ve şiddetli yaşanmasına neden oldu
Beryl Kasırgası Karayipler’i vurdu, liderler zengin ülkelerden iklim desteği bekliyor
NOAA uyardı: Bu kasırga sezonu on yılların en kötüsü olabilir
İklim krizi, kasırgaların şiddetini artırıyor: Mega kasırgalara ‘Kategori 6’ gerekli

Elbette Orta Pasifik’te yaşanan sıcaklık değişikliklerinde El Niño ve La Niña’nın doğal döngüsü de etkili. Ancak uzmanlar, aşırı ısınmanın kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonlardan kaynaklığı konusunda hemfikir. İnsan kaynaklı iklim değişikliği sonucunda hapsedilen ısı enerjisinin büyük çoğunluğu okyanuslara ulaşıyor ve okyanusların ısınıp soğuması karaya göre daha yavaş gerçekleşiyor.

Victoria Üniversitesi‘nden iklim bilimci Andrew Weaver, emisyonların acilen azaltılmadığı takdirde küresel sıcaklıkların 3 derece artacağını söyleyerek yaz aylarının sona ermesi ve kış karlarının başlamasıyla insanların tehlikeyi unutmasından endişelendiğini belirtti.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024