[COP28’e doğru] İklim Öncüleri, gençleri Türkiye Gençlik Raporu’nu birlikte yazmaya çağırıyor

Yazar:
Yeşil Gazete

İklim krizinin etkileriyle ulusal ve küresel çapta mücadelenin hız kazanması için çalışmalar yürüten İklim Öncüleri, gençlerin sesini kasım ayının sonunda başlayacak olan bu yılki Birleşmiş Milletler (BM) iklim konferansına taşımayı hedefliyor.

Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Gençler Konferansı’nın (COY) bu yılki Türkiye Gençlik Raporu’nu hazırlayan İklim Öncüleri, ülkenin her yanındaki gençlere ulaşarak görüşlerine yer vermek ve iklim adaleti için sesini duyurabilmek amacıyla bir anket ve atölye çalışması yürütüyor.

İklim krizi ile bilimin ışığında mücadele etme, iklim krizinin önüne geçilmesinde gençlerin sesini duyurma, gençler başta olmak üzere bilinçli bir toplum inşa etme ve bilim öncülüğünde doğru bilgiyi yaymayı hedefleyen gençlik hareketi, iklim krizine duyarsız kalmayan gençleri, anket ve atölyeye katılmaya çağırıyor.

Anket, 15-24 yaş aralığındaki iklim savunucularının katılımını bekliyor

Form, Türkiye’deki gençlerinin ülke içinde ve yurt dışında iklim değişikliği ve doğa krizinin etkilerine ilişkin bilgi düzeyini ölçmek, BM Kalkınma Programı‘nın (UNDP) Türkiye’de ve global çaptaki çabaları hakkında ne düşündüğünü öğrenmek, ve son olarak da her yıl BM İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında düzenlenen Taraflar Konferansı’na ilişkin görüşlerini anlamayı hedefliyor. 

Bu konularda sesini duyurmak ve görüşlerini dile getirmek isteyen 15-24 yaş aralığındaki kişiler, buradan forma ulaşarak rapora katkıda bulunabiliyor.

Atölyede Türkiye’nin raporu birlikte yazılacak

Türkiye’deki iklim savunucusu gençlerin sesini daha güçlü duyurabilmek adına düzenlenen atölye etkinliği, 8 Eylül’de 18.00-21.00 arasında gerçekleştirilecek. Atölyede kişisel verilerinin korunması adına anonim olarak alınacak notlar, COY Türkiye Raporu için kullanılacak.

Atölye, üç oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Genel Kurum niteliğindeki birinci oturumda COP ve Türkiye’yle ilgili genel fikirler ele alınacak.

İkinci oturumda katılımcılar daha önce seçtikleri veya seçildikleri konu başlıklarına göre ayrılan komitelere dağılacak. Bu kapsamda katılımcılar COP28 gündem maddeleri; COP üzerine eleştiriler; COP, iklim adaleti, nesiller arası adalet ve gençlerin ortak geleceği; Türkiye’nin ulusal kalkınma hedefleri ile sürdürülebilir kalkınma hedefleri odaklı dört farklı komitede çalışma yürütecek.

Atölyenin son oturumunda ise farklı komitelerin görüşleri paylaşılarak yapılan anketin sonuçları hakkında görüş bildirimleri yapılacak.

Atölyeye katılmak isteyen gençler, buradan başvuru formuna ulaşabiliyor.

İklim öncüleri ile iletişim için: iklimonculeri@gmail.com

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024