Fotoğraf: Peter Dejong / AP
Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP28‘deki müzakerelerin bugün sona ermesi planlanıyordu. Ancak nihai metnin bir türlü yayımlanamaması ve taslak metin üzerinde anlaşmazlıklar çıkması üzerine, sonuç sonraki günlere ertelenmiş gibi görünüyor.
Başkanlık tarafından yayınlanan taslak metne ise iklim aktivistleri, sivil toplum ve iklim uzmanlarının tepkileri sürüyor.
“Aslında metnin tartışmaları tetiklemesini istiyorduk… ve öyle de oldu.” diyen COP28 Genel Direktörü Büyükelçi Majid Al Suwaidi, başkanlığın dün geceyi geri bildirim alarak geçirdiğini ve bu geri bildirimlerin kendilerini yeni bir metin taslağı hazırlayacak konuma getirdiğini söylese de zirveden şu zamana kadar olumlu bir haber gelmedi.
‘Aşamalı olarak kaldırma’ veya ‘aşamalı olarak azaltma’ terimlerinin kullanılmadığı taslak anlaşmaya göre, fosil yakıt üretimi ve tüketimi ‘bilimsel tavsiyeler’ doğrultusunda 2050 yılına kadar azaltılacak.
Taslak metnin 39’uncu paragrafı ülkelerin fosil yakıtları tamamen ortadan kaldırmak yerine “adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde tüketim ve üretimlerini azaltmalarını” öngörüyor.
Avrupa Birliği İklim Komiseri Wopke Hoekstra, taslak metnin bu haliyle “hayal kırıklığı yarattığını” ve “sorunu ele almak için yeterli olmadığını” söyledi.
Küçük ada devletleri ise görüşmelerde seslerini duyuramadığını ve “diğer tarafların ayrıcalıklı muameleden yararlanarak sürecin şeffaflığını ve kapsayıcılığını tehlikeye attığını” söylüyor.
Uluslararası sivil toplum da COP28 Başkanlığına yazdığı açık mektupta şöyle dedi:
“Bilimin ve 100’den fazla ülkenin ‘tüm fosil yakıtlardan adil bir çıkış’ çağrısını yeni taslağın azaltım bölümünde görmeyi bekliyorduk. Bunun yerine, Tarafların ‘uygulayabilecekleri’ ve birbirindeni tutarsız, zayıf ve belirsiz bir enerji seçenekleri listesi okuduk. Bu seçenekler listesi ısınmayı 1,5C derecede tutmak için yapılması gerekenlerden o kadar uzak ki, Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS) bunu bir “ölüm fermanı” olarak tanımladı.”
Taslak metinde daha sert bir dil kullanılmasına açıkça karşı çıkan ve fosil yakıtlar konusunda daha sert bir dil kullanılmasını destekleyen ülkelerin kapalı toplantılarda görüşleri şöyle:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…