COP28Editörün SeçtikleriManşetVideo

[COP28] İklim zirvesinde kadın çok, sesi yok

0

Bu haber Aposto ve Yeşil Gazete’nin COP28 işbirliği kapsamında oluşturulmuştur.

*

Çevre ve iklim konularında çalışmalarda bulunan Avukat Özlem Altıparmak, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde gerçekleştirilen COP28’in altıncı gününde değerlendirmelerini paylaştı.

Aposto İş Dünyası Editörü İdil Ertürk’ün sorularını yanıtlayan Özlem Altıparmak, Birleşmiş Milletler 28. Taraflar Konferansı’nda toplumsal cinsiyet odaklı konuları özellikle takip eden bir isim.

COP28’e kadınların yoğun olarak katıldığını gözlemlediğini belirten Altıparmak, görüş bildirme ve oy verme gibi karar alma mekanizmalarında kadınların oranının ne yazık ki düşük boyutta olduğunu belirtti.  Altıparmak şu ifadeleri dile getirdi:

“Geldiğimiz noktada bir buçuk derecelik hedefi yakalayıp yakalayamayacağız konuşuluyor. Fosil yakıtlardan çıkış en önemli gündem; bazıları fosil yakıtlardan çıkış, bazıları fosil yakıtların kullanımının azaltılması gibi şeyler söylese de tabii ki fosil yakıtların en çok kullanıldığı yani petrolün en çok çıkarıldığı/kullanıldığı bir ülkede yapılıyor; Dubai’de Birleşik Arap Emirlikleri’ndeyiz. Buradaki toplantılar fosil yakıttan çıkış gibi değil de ya da fosil yakıtların sonlandırılması gibi değil de biraz daha kayıp zarar fonu odaklı başladı. Zararların tazminin yapılması ya da fosil yakıtların kullanılmaya devam edilmesi ama karbon yakalama ve tutma teknolojileri gibi; hani mevcut düzeyini değiştirmeden aslında sadece tazminatla, telafi edici önlemlerle ya da yeni bir teknoloji geliştirip fosil yakıtları kullanmaya devam etmekle gibi geçiyor. Ben bir hukukçuyum, insan hakları savunucusuyum, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında da çalışıyorum. Benim için aslında buradaki tartışmaların çoğu biraz göz boyamadan ibaret gibi geliyor.”

Av. Altıparmak, COP28’e kadın katılım oranına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

“Ben şimdi etrafıma baktığımda çok fazla kadın olduğunu görüyorum COP’a katılımda ama bunların liderlik pozisyonunda kaç tanesi var, derseniz; çok az kişi olduğunu görüyorsunuz. Oylamalara geldiğinde ya da karar alma süreçlerine katılıma geldiğinde… Diğer boyutu da adil dönüşüm meselesi. Adil dönüşüm dediğimizde de aslında yenilenebilir enerji sektörüne geçiş, fosil yakıtların kullanılmasının bırakılması… Ama bunun da toplumsal cinsiyet boyutları var.”

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.