COP27İklim KriziManşet

[COP27] UNICEF, ilk çocuk odaklı iklim finansmanı girişimini başlattı

0

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ülkelerin iklim krizinin mevcut ve büyüyen etkilerini ele almalarına ve afetlerle daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış Bugün ve Yarın adlı yeni bir iklim finansmanı girişimini duyurdu.

Girişim, bugünün çocukları için acil dayanıklılık ve risk önleme programlarına yönelik finansmanı, gelecekteki kasırgalarla başa çıkmaya yardımcı olmak için sigorta piyasası tarafından sağlanan risk transferi finansmanıyla birleştiriyor.

İlk üç yıllık pilot uygulama sırasında girişim, Bangladeş, Komor Adaları, Haiti, Fiji, Madagaskar, Mozambik, Solomon Adaları ve Vanuatu‘ya odaklanacak.

Projede ilerlemek için 30 milyon dolar toplayan UNICEF, çocuklar ve gençlerin afetten korunması için sağlanan insani finansmandaki açığın kapatılması için, özel ve kamu ortaklarını da buna katılmaya çağırdı.

Aşırı hava koşullarının etkileri, eşitsizliği ve yoksulluğu nesiller boyunca devam ettiriyor ve derinleştiriyor. Mevcut risk aktarım mekanizmaları yüz milyonlarca çocuk ve gencin özel ihtiyaçlarını karşılamıyor.

UNICEF Ortaklıklar İdari Direktör Yardımcısı Karin Hulshof, “Daha fazla iklim felaketinin yolda olduğunu biliyoruz. Sadece nereyi ve ne zaman vuracaklarını bilmiyoruz” dedi:

“İklim değişikliği riskleri artık varsayımsal değil, yanı başımızda. İklim felaketlerine karşı toplulukların direncini artırmak için çalışırken bile, çocuklarımız için riskleri önlemede çok daha iyi olmalıyız.”

Gençler ve çocuklar, aşırı hava olaylarından en çok etkilenenler arasında yer alan ‘kritik derecede savunmasız’ bir nüfus.

Geçen yılın UNICEF’in Çocukların İklim Riski Endeksi‘ne göre 400 milyon çocuğun şu anda kasırgalara yüksek oranda maruz kaldığını tahmin ediliyor.

UNICEF’e göre, kasırgalar ve bunların yol açtığı sel ve toprak kayması gibi felaketler, en yaygınlaşan iklim kaynaklı felaketler ve küresel kayıp-zararların başlıca nedenlerinden biri haline geldi.

Ancak UNICEF’in araştırması, kasırgalara ve diğer tehlikelere maruziyeti ve bunların olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik yatırımların, milyonlarca çocuk için genel iklim riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Kurum bu yüzden, hükümetlere ve büyük şirketlere emisyonları hızla azaltmaları için baskı yapmanın yanı sıra, kritik sosyal hizmetleri uygulayarak çocukları iklim tahribatından korumak için liderleri acilen harekete geçmeye çağırıyor: Buna kayıp ve hasar finansmanı da dahil.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.