[COP27] Ümit Şahin: Türkiye kayıp-zarar müzakerelerinde ilerletici bir aktör olabilir

COP27'nin ilk haftasını Yeşil Gazete TV canlı yayınında değerlendiren Ümit Şahin, kayıp-zarar mekanizmaları ve iklim finansmanı konularının gündemin ilk sıralarına yerleşmesinin, gelişmekte olan ülkelerin bir başarısı olduğunu kaydetti. Şahin, Türkiye'nin ikinci hafta yapılacak müzakerelerde daha cesur davranabileceğini belirtti: Türkiye'nin desteği, bir gelişmiş ülke desteği olarak algılanacaktır ve bu da müzakere açısından önemli.

Dünyanın en önemli iklim zirvesi COP27‘nin ilk haftası geride kaldı. İstanbul Politikalar Merkezi İklim Direktörü ve Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, Şarm El-Şeyh‘ten katıldığı Yeşil Gazete TV canlı yayınında bu haftanın gündemini değerlendirdi.

İkilm krizinden adaletsiz şekilde etkilenen gelişmekte olan ülkelere verilecek kayıp ve hasar fonlarının ilk defa bu kadar öncelikli bir gündem olduğunu belirten Şahin, bunda gelişmekte olan ülkelerin liderlerinin yaptığı sert konuşmaların ve müzakerelerdeki kararlı tavırların etkisi olduğunu söyledi:

“Bunun ‘Afrika COP‘u’ olması önem taşıyor. Mısır‘ın  da buu gündemde tutmaya çalıştığını görüyoruz. Finansman eskiden beri bu işin parçası ama hiçbir zaman bugün konuştuğumuz tipte bir finansman öne geçmemişti. Pakistan‘da bu yıl yüz binlerce kilometrekarelik alan sular altında kaldı. Böyle bir şeyi günler önceden haber alsanız da hiçbir şey değişmez. Dolayısıyla kayp ve zarar konusunda eskiden konuşulanların çok bir anlamı kalmadı.”

Finansman sağlayacağını taahhüt eden gelişmiş ülkelere yenilerinin eklendiğini, fosil yakıt lobicilerinin rekor katılımla COP27’de yer almasını da değerlendiren Şahin, Türkiye’nin COP27’deki varlığına ilşkin şu yorumu yaptı:

“Türkiye kayıp-zarar konusnuda rahatlıkla ilerici bir pozisyon alabilecek bir ülke, çünkü finansmanı verecek ülkeler arsında değil ama para da almayacak, çünkü az gelişmiş ülke de değil. Böyle özel bir durumu olduğu için Türkiye, gelişmekte olan ülkelerle birlikte durma konusunda daha cesur davranabilir. Türkiye bir iklim ülkesi olduğu için desteği, bir gelişmiş ülke desteği oalrak algılanacaktır ve bu da müzakere açısından önemli.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR