COP27İklim KriziManşet

[COP27 Liderler Zirvesi-5] AB: Küresel kuzeyi iklim finansmanı taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz

0

Bugün devam eden COP27 Liderler Zirvesi‘ndeki konuşmacılardan biri Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen oldu.

Etkinlik dün Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve BM Genel Sekreteri Guterres’in konuşmalarıyla başlamıştı. Barbados, Gana, Gabon gibi iklim değişikliğinin etkilerini adaletsiz şekilde yaşayan ülkelerin liderleri, konuşmalarında zengin ekonomilerden kayıp ve zarar için tazminat talep etmişti.

Bugün konuşan Afrika ve Küçük Ada Ülkeleri liderleri de petrol devlerinden ve zengin ülkelerden iklim tazminatı taleplerini yineledi.

Ülkeleri iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye çağıran von der Leyen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in dün yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak “Küresel fosil yakıt krizi bir oyun değiştirici olmalı. Öyleyse ‘cehenneme giden otoyolu‘ kullanmayalım, cennete temiz bir bilet kazanalım” dedi.

Von der Leyen, küresel kuzeyi, Avrupa Birliği’nin küresel güneye verdiği iklim finansmanı taahhütlerini takip etmeye çağırdı:

“Gelişmekte olan dünyada en çok ihtiyaç duyanlar, daha sert bir iklime uyum sağlamak için desteklenmelidir. Küresel kuzeydeki ortaklarımızı, küresel güneye yönelik iklim finansmanı taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Paris hedeflerine ulaşmanın gerekliliğini vurgulayan Leyen, Avrupa’nın rotasını koruduğunu söyledi.

AB’nin bu yıl yenilenebilir enerji rekorunu kırdığını ve gelecek yıl 100 GW’lık ek yenilenebilir enerji kapasitesi elde edilebileceğini belirten Leyen “Yeşil enerjiden ürettiğimiz saatte her kilovat, sadece iklim için değil, dayanıklılığımızı artırmak için de iyi” dedi.

Kerry: Ara seçim sonuçları, Biden’ın iklim hedeflerini baltalamayacak

ABD’de bugün gerçekleşen ara seçimler sebebiyle Başkan Joe Biden konferansa katılmadı, ABD iklim elçisi John Kerry ve beraberindeki ABD delegasyonu, COP27’deki ABD pavyonunu açtı.

Kerry, Joe Biden yönetiminin, Demokratlar için kötü gitmesi beklenen bugünkü ara seçimlerin sonucuna bakılmaksızın iklim eylemine devam edeceğine söz verdi.

Kongre’nin iklim etkileriyle başa çıkmaya yardımcı olmak için gelişmekte olan ülkelere finansmanı artırmayı kabul etmesini umduğunu söyleyen Kerry, “Başkan Biden devam etmek için her zamankinden daha kararlı” dedi.

ABD’li yetkililer Mısır’da en çok, iklim harcamalarına 370 milyar dolardan fazla finansman yönlendiren ve Kerry’nin konuşmasında da nitelediği gibi “son 50 yıldaki en önemli yasalardan biri” olarak görülen Enflasyon Azaltma Yasası‘na atıf yaptı.

Seçimlerde Biden, seçimlerin sonucunun ardından Cuma günü COP27’ye gelecek. Demokratlar adına pek parlak geçmesi beklenmeyen seçimlerde Cumhuriyetçilerin seçimlerde en az bir Kongre meclisi kazanması bekleniyor.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.