COP27Manşet

[COP27] Kızıldeniz’in mercan resiflerine 15 milyon dolarlık ek fon

0

Mısır‘ın tatil beldesi Şarm El Şeyh, COP27′ye ev sahipliği yaptığı için iklim krizini ele alma çabalarının merkez üssüne dönüştü.

Ancak BM İklim Konferansı‘nın düzenlendiği kıyı şeridi, resmi müzakereler için bir fondan daha fazlası. Kızıldeniz yarımadasına uzun süredir turist çeken mercan resifleri, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en önde gelen bölgelerinde biri. Resifler, binden fazla farklı balık türüne ve yaklaşık 350 mercan türüne ev sahipliği yapıyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), mercan resiflerinin küresel önemine istinaden, yerel ekosistemi desteklemek için büyük bir yeni fon duyurdu. Buna göre, ABD ajansı, salı COP27’de açıklanan Küresel Mercan Resifleri Fonu‘na (GFCR) 15 milyon dolarlık bir (14,9 €) katkıda bulundu.

ABD Hükümeti’nin ‘Kızıldeniz Girişimi’ adını verdiği yeni proje, alanın kıyı ekosistemini korurken yüksek değerli, düşük çevresel etkiye sahip ekoturizmi teşvik etmeyi amaçlıyor.

[Şarm El Şeyh’ten COP27 Notları -1] Kızıldeniz’in balıkları da bizi görecek mi?

Hükümetin 15 milyon dolarlık katkı vereceği Kızıldeniz Girişimi’nin hedefleri şöyle:

  • Kızıldeniz’in mercan resifini ve çevresindeki kıyı ekosistemini iklim değişikliğinin ve insan faaliyetlerinin etkilerine karşı korumak,
  • Yerel toplulukları iklim eylemine öncülük etmeleri için güçlendirmek,
  • İşletmeleri iklim değişikliğine karşı direnç oluşturma, emisyonları azaltma ve istihdam yaratma konularında desteklemek için karma bir finans mekanizması oluşturmak  ve
  •  50 milyon $’a varan toplam finansmandan yararlanmak için özel işletmeler ve diğer bağışçılarla ortak olmak.

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.