COP26ManşetYeşil Gazete TV

[COP26] Ümit Şahin: Konferansın başarısını Madde 6 üzerindeki anlaşma belirleyecek

0

İskoçya‘nın Glasgow kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) 10’uncu gününü geride bıraktı. Konferans 12 Kasım tarihinde sona erecek.

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı ve aynı zamanda Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, Glasgow’da son günlerde yaşanan gelişmeleri, müzakerelerde konuşulanları ve konuşulmayanları ve sokak hareketlerini editörümüz Elif Ünal ile konuştu.

Başarısını Madde 6 belirleyecek

Ümit Şahin, Paris Anlaşması’ndaki Madde 6 ve Gelişmiş Şeffaflık Çerçevesi konusundaki teknik müzakerelerin devam ettiğini ve konferansın başarılı olup olmadığının buradan çıkacak sonuçlara bağlı olduğunu söyledi.

Karbon piyasalarını düzenleyen Madde 6’nın nasıl işletileceğine dair teknik tartışmalar henüz bir sonuca ulaşmış değil.

‘Yalnızca müzakerelerden ibaret değil’

Öte yandan hazırladığı grafiği Yeşil Gazete ile paylaşan Ümit Şahin, Taraflar Konferanslarının yalnızca müzakerelerden olmadığını vurguladı.

Taraflar Konferansları’nın müzakerelerin yanı sıra siyasi gündem, Ulusal Katkı Beyanları, Hükümet dışı ve uluslararası aktörlerin çalışmaları, sivil toplumun ve iklim hareketlerinin eylemleri ile birlikte ele alınması gerektiğini ifade eden Şahin, “COP’ların iklim hareketi için önemini bu şekilde değerlendirmeliyiz” dedi.

 

 

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.