COP26İklim KriziManşet

[COP26] Türkiyeli iklim aktivistleri boş vaatler değil bağlayıcı yasalar talep ediyor

0

Türkiye’deki iklim aktivistleri, Glasgow‘da düzenlenen 26’ncı Taraflar Konferansı’nda (COP26) konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarına iklim krizine karşı bağlayıcı yasalar talep ettikleri kampanyalar ile cevap verdi.

COP26’da konuşan Murat Kurum; “Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması ve 2053 net sıfır taahhüdü ile Türkiye’nin ulusal katkı beyanını güncelleyeceğini, karbon emisyon ticaretinin alt yapısının oluşturulacağını, iklim değişikliği kanun çalışmalarının devam ettiğini” açıklamıştı.

Murat Kurum, ormanların korunması konusunda ise, “Orman varlığımızı 23 milyon hektara yükselterek yutak alanlarımızı çoğaldığını, ormanlaştırma faaliyetlerinde Türkiye’nin Avrupa’da 1. sırada olduğunu” söylemişti.

Aktivistler bağlayıcı yasalar talep ediyor

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olarak tarihi bir hatanın kıyısından dönerek, mücadeleye katılmasının önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden iklim aktivistleri, karar vericilerin taahhütlerine uygun hareket ederek, bağlayıcı yasalar talep ettiklerini açıkladı.

Genç iklim aktivistlerinin iklim acil durumu ilan edilmesi talebiyle change.org üzerinden başlattıkları bir imza kampanyası bulunuyor. Kampanyaya şu ana kadar 18 bin 166 kişi imzacı oldu.

‘Takipçisi olacağız’

Genç iklim aktivisti  Duru Barbak, “Türkiye Paris İklim Anlaşması’na taraf olarak tarihi bir hatanın kıyısından döndü ve iklim mücadelesine katıldı. Fakat mücadele bitmedi, henüz başlıyor. Göstermelik sözler ve politikalara değil, kararlı eylemlere ihtiyacımız var” dedi.

Barbak açıklamasında “Türkiye acilen alanında uzman, objektif bilim insanlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı bir kurul kurarak, 2053 karbon nötr hedefinin nasıl gerçekleşeceğine dair yol haritası oluşturmalı. Bugün bu taahhütleri veren siyasetçiler 2053 yılında şu anki mevkilerinde olmayabilir ama 2050 bizim geleceğimiz ve bu tarihten önce Türkiye’nin sorumluluğunu yerine getirmesi için takipçi olacağız” dedi.

‘Net sıfır hedefi güvenceye bağlansın’

Kısa bir süre içinde 15 binden fazla imzacının destek verdiği kampanya taleplerini yineleyen Duru Barbak  “Türkiye Genç İklim Hareketi olarak yineliyoruz” ifadelerini kullandı:

  • İklim acil durumunun gerektirdiği gibi bağlayıcı yasalar ile 2050/2053 net sıfır hedefi yasal güvenceye bağlansın.
  • Karbon emisyonuna neden olan tüm sektörler için gerçekçi ama kararlı emisyon azaltım hedefleri oluşturulsun.
  • Karbon nötr hedefi yol haritasının oluşturulacağı kurullara bağımsız ve alanında uzman bilim insanları ile sivil toplum kuruluşları ve gençlik temsilcileri daimi üyeler olarak dahil edilsin. İklim krizine karşı bilim kurulu kurulsun.
  • 2030 yılından geç olmamak üzere kömürden çıkış taahhüdü verilsin ve planlanan kömür projeleri iptal edilsin, yeşil enerjiye aktarılan bütçe artırılsın.

‘Ormansızlaşmayı durdurun’

Türkiye’nin bu yıl tarihinin en büyük orman yangınları ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan genç aktivist, “On binlerce hayvan evini kaybetti, yüz binlerce hektar orman alanımızı kaybettik. Bu süreç bize sadece iklim krizinin yıkıcılığını değil aynı zamanda, iklim krizinin bu yıkıcılığına karşı nasıl hazırlıksız olduğunu gösterdi” dedi.

“Ormanlarımız yanarken, Türkiye’de, 1 milyon 47 bin 200 futbol sahasına denk gelen 748 bin hektar ormanımızın maden, enerji, ulaşım ve yapılaşma ihtiyaçları nedeniyle orman dışı amaçla kullanılıyor. Çünkü orman kanunu, hala kirli enerji projeleri nedeniyle ormanların yok edilmesine izin veriyor” diyen Duru Barbak, şu anda devam den başka bir kampanyaya atıfta bulundu.

‘Ormanlar orman olarak kalsın’

Ormanlar orman olarak kalması ve başka amaçla kullanılmaması için change.org üzerinden başlatılan kampanyaya şu ana kadar 18 bin 206 kişi destek verdi.

Duru Barbak “Bugüne kadar kampanyama imza veren binlerce kişi ile birlikte, Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşabilmesi için iklim krizinin yıkıcılığına karşı uyum yasaları çıkarmasını, orman yangını, aşırı hava olayları gibi iklim felaketlerine hazırlıklı olmasını ve orman yasasını değiştirerek ormanların kirli enerji, maden projeleri için yok edilmesinin durdurulmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘Ulusal Katkı Beyanı Güncellenmeli’

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz ise “Türkiye’nin geç de olsa Paris Anlaşması’na taraf olması olumlu bir adımdı ancak yeterli değil. Türkiye’nin kömürden çıkış takvimini acilen açıklaması, nükleer santral planlarından vazgeçip bu kaynağı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine aktarması gerekiyor. Açıklanan net sıfır hedefine ulaşmak için de somut planlara ve ekonomide ciddi bir dönüşüme ihtiyacımız var” dedi.

Bu kapsamda Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı’nı da net sıfır hedefiyle uyumlu olacak şekilde güncellemesini beklediklerini ifade eden Gürbüz, “Elbette Türkiye’nin üzerine düşeni yapması kadar uluslararası alanda da daha fazla gecikmeden bizi 1,5 derecenin altında tutacak bir ortak taahhüdü en kısa zamanda görmek istiyoruz” dedi.

‘Daha az tüketim’

Gelişen ülkelere verilen desteğin artırılması, yutakların korunması ve uyum gibi konularda da daha somut adımların atılmasına ihtiyaç  duyulduğunu ifade eden Gürbüz şunları söyledi:

“Başta zengin ülkeler olmak üzere herkesin daha az tüketmeyi merkeze alacak bir ekonomik modele geçişi de kabullenmesi gerek. Müzakerelerde ve çeşitli projeksiyonlarda gördüğümüz en büyük eksiklik ise çözümün mevcut ekonomik sistemin devamıyla sağlanacağına inanılması. Sadece teknolojik tercihlerle dönüşüm mümkün değil, dünyanın kaynakları sınırlı ve bunları doğru ve adil bir şekilde kullanmayı, tüketimi azaltmayı hepimiz öğrenmeliyiz.”

 

 

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.