COP26İklim KriziManşet

COP26 öncesi dini temsilciler toplandı: Küresel çapta kararlı bir şekilde harekete geçilmeli

0
Fotoğraf: CNS/Paul Haring

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesinde dünya çapında dini temsilciler Vatikan’da “İnanç ve Bilim: COP26’ya doğru” isimli buluşmada bir araya geldi ve iklim krizine karşı küresel çapta kararlı bir şekilde harekete geçilmesini talep etti.

Vatikan’daki buluşmaya yaklaşık 40 dini temsilci katıldı.

‘Dünya ortak evimiz’ mesajı

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Ortodoks Patrik Bartholomeos, Mısırlı El Ezher Baş İmamı Şeyh Ahmed el Tayyib ve Anglikan Kilisesi’nin Başpiskoposu Justin Welby’nin de aralarında bulunduğu dini lider ve temsilciler, COP26 zirvesine katılacak devletlere yönelik ortak bir çağrı metni imzaladı.

Toplantının açılışında söz alan Papa Francesco, dünyayı “ortak evimiz” olarak nitelendirdi ve ona iyi bakmak için “açgözlülük, kayıtsızlık, cehalet, korku, adaletsizlik, güvensizlik ve şiddet” ile ortak mücadele gerektiğini vurguladı.

Ortak metindeki talepler arasında, küresel ısınmanın sanayileşme öncesi döneme kıyasla 1,5 derece ile sınırlandırılabilmesi hedefi için karbon emisyonlarının durdurulması ve zengin ülkelerin yoksul ülkelere mali yardımda bulunması da yer aldı.

Fotoğraf: CNS/Paul Haring

Din mensuplarına çağrı

Dini liderler, kendi dinlerinin mensuplarına çağrı yaptı. Sünni İslam için önemli bir referans merkezi olan El Ezher’in imamı Şeyh El Tayyib, “Tüm Müslüman gençleri ve tüm inananları, çevreye zarar verebilecek eylemlere karşı mücadele etmeye davet ediyorum” dedi.

Patrik Bartholomeos da “Gelecek nesiller daha temiz ve daha iyi bir dünyayı miras almayı hak ediyor” diyerek bunun için dinlerle laik kesim arasında diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İki hafta sürecek olan COP26, 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Birleşik Krallık‘ın Glasgow kentinde gerçekleşecek.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.