İklim KriziManşet

COP26 için mekan kesinleşti: Glasgow

0

26. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı, 2020’de Glasgow’da, Birleşik Krallık ve İtalya’nın ortaklaşalığı ile düzenlenecek.

2020 yılında düzenlenecek olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP26)  Birleşik Krallık’taki Glasgow şehrinde düzenlenecek. Zirve başkanlığını ise Birleşik Krallık eski enerji ve temiz büyüme bakanı Claire Perry yapacak.

COP26’nın nerede gerçekleşeceğine dair, Birleşik Krallık ve rakip ülke İtalya arasında aylardır süren tartışmalar sona erdi. Konferansın  İskoçya‘daki Glasgow’da İtalya ile ortaklaşa gerçekleşeceği açıklandı. Kasım 2020’de gerçekleşecek konferansa 30 bine yakın temsilcinin katılması bekleniyor. İki ülke arasındaki anlaşma uyarınca, Birleşik Krallık COP26’nın ana etkinliklerine, İtalya ise konferansa hazırlık ve gençlere yönelik etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Zirve, Paris Anlaşması‘nın yürürlüğe gireceği yılda düzenleneceği için büyük öneme sahip. Paris Anlaşması kurallarına göre anlaşmaya taraf olan ülkelerin iklim eylem planlarını güncelleyerek (NDC), bu toplantıda sunmaları gerekiyor. Planların da Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlandırma hedefine uyumlu hale getirilmesi bekleniyor.  Zirvenin düzenleneceği Birleşik Krallık, net-sıfır emisyon hedefi veren ilk G7 ülkesi olarak ve Parlamentosu’nda iklim acil durumu ilan eden ilk ülke olarak dikkat çekmişti.

Lider Perry

Küresel iklim kriziyle mücadelede önemli bir dönüm noktası olabileceği belirtilen ve iki hafta sürecek konferansa 200’e yakın dünya liderinin katılımı bekleniyor.

Birleşik Krallık’ın temiz büyümeden sorumlu eski bakanı Claire Perry liderlik yapmak üzere seçilmişti. Perry, “2020’de dünya liderleri iklim kriziyle nasıl mücadele edileceğine dair küresel düzeyde çözümleri Birleşik Krallık’ın en sürdürülebilir şehirlerinden biri olan ve birçok üst düzey etkinliğe ev sahipliği yapmış olan Glasgow’da tartışacak” dedi.

İskoç Hükümeti’nin İklim Değişikliği sorumlusu Roseanna Cunningham ise COP 26’ya İskoçya’nın ev sahipliği yapması kararını doğru bulduğunu söyledi. Cunningham, “İskoçya küresel iklim krizinin aciliyetini kabul eden ilk ve Birleşik Krallık’ta en zorlu taahhütlerde bulunan ülkelerden biridir” dedi.

Paris Anlaşması’na hala taraf olmayan Türkiye de 2020 İklim Zirvesi’ne adaylığını koymuştu.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.