[COP26] Çin İklim Özel Temsilcisi: Emisyonları azaltmada gelişmiş ülkeler daha hızlı hareket etmeli

Çin’in iklim özel temsilcisi Şie Cınhua, ülkesinin 'özel bir gelişme aşamasında' olduğu gerekçesiyle, ülkesinin kömürlü termik santrallere bağımlılığını mevcut durumdan daha hızlı dizginleyemeyeceğini söyledi, sorumluluğu gelişmiş ülkelere attı.

Çin’in iklim özel temsilcisi Şie Cınhua, İskoçya’nın Glasgow şehrindeki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi‘nde (COP26) basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çin’in  dünyanın en büyük karbon salımında bulunan ülke konumunu “özel bir gelişme aşamasında” olmasına bağlayan Şie, ilerleyen süreçte karbon emisyonunun azaltılabileceğini belirtti.

Çin’in iklim değişikliğiyle mücadele konusunda mümkün olan en büyük çabayı gösterdiğini ifade eden Şie, ülkesinin kömürle çalışan termik santrallere olan bağımlılığını mevcut durumdan daha hızlı dizginleyemeyeceğini aktardı. Şie, “Sadece söz vermiyoruz, verdiğimiz sözleri gerçek eylemlerle yerine getiriyoruz” dedi.

Asıl sorumluluk ABD ve AB’de

2015’te Paris İklim Anlaşması müzakere sürecinde önemli rol oynayan özel temsilci Şie, doğaya zarar veren karbon emisyonlarını azaltma konusunda Çin’in değil ABD ve diğer gelişmiş ülkelerin daha hızlı hareket etmesi gerektiğini ileri sürdü.

Geçen yıl güncellenen Ulusal Katkı Beyanı‘nda karbon emisyonunun 10 yıl içerisinde azaltmaya başlama ve 2060 yılına kadar net sıfır karbon seviyesine ulaşma sözü veren Çin 2030 itibariyle güneş enerjisi kapasitesini 1,200 gigavata çıkaracağını belirtmişti.

Çin Glasgow’da düzenlenen İklim Zirvesi’ne lider düzeyinde katılmıyor. Devlet Başkanı Xi Jinping, dün COP26 iklim konferansına yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkeleri iklim kriziyle mücadelede “gelişmekte olan ülkelerin daha iyisini yapmalarına yardımcı olmak için destek sağlamaya” çağırdı ve herhangi bir yeni önemli taahhütte bulunmadı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR